Devojčice se požalila rezrednoj, profesor suspendovan

Kako prenosi portal Mondo, profesor V. M. iz Osnovne škole Laza Kostić u Kovilju suspendovan je sa posla zbog sumnje da je seksualno zlostavljao nekoliko učenica osmog razreda. Kako navode roditelji, koji su želeli da ostanu anonimni, incident se dogodio u utorak 14 decembra. Slučaj je potvrđen u policiji i Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu je obavešteno.

U pismu zabrinutih roditelja, učenice su se požalile svojoj razrednoj da ih je profesor informatike prisiljavao da se dodiruju i da ih je seksualno zlostavljao. Kako se navodi u pismu:

U strahu za bezbednost dece razredna je razgovarala sa direktorkom škole i ubrzo potom je osumnjičeni profesor suspendovan sa radnog mesta, a učenice su u pratnji roditelja saslušane u policijskoj stanici.

U policiji su potvrdili navode da su od učenica uzete izjave u pratnji roditelja te da su o slučaju obavešteni i stručnjaci Centra za socijalni rad i nadležno Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu. Kako navode nadležni i Osnovnom javnom zužilaštvu:

U vezi sa događajem koji se odigrao u Osnovnoj školi "Laza Kostić" u Kovilju, obaveštavamo vas da je predmetni događaj prijavljen Policijskoj upravi u Novom Sadu, koja je, po nalogu ovog tužilaštva, prikupila sva obaveštenja koja bi mogla biti od koristi za vođenje krivičnog postupka, nakon čega je predmetni događaj kvalifikovan kao krivično delo polno uznemiravanje iz člana 182a stav 2 u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakonika, te je ovo tužilaštvo naložilo podnošenje krivične prijave u redovnom postupku, te će, nakon što bude sačinjena, krivična prijava biti dostavljena ovom tužilaštvu.

Kako se nezvanično saznaje, po obaveštenju Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje prosvetna inspekcija Školske uprave grada Novog Sada izvršila je inspekcijski nadzor u školi koja je pokrenula disciplinski postupak protiv nastavnika V. M. kojeg su učenice u svojim iskazima policiji optužile za zlostavljanje.

Direktorka osnovne škole Ljiljana Stanivukov potvrdila je navode da se u školi dogodio incident:

Postoji osnovana sumnja na elemente nasilja nastavnika informatike prema učenicima. Zaposleni je privremeno udaljen sa rada do okončanja disciplinskog postupka. Zbog zaštite interesa maloletnih lica i postupka koji je u toku nije moguće iznošenje više informacija o događaju.

Autor: mondo.rs

#Zlostavljanja

#devojčice

#disciplinska komisija

#informatike

#nastavnik

#osnovna škola

#policija

#polno uznemiravanje

#prijava

#razredna

#seksualno uznemiravanje

#suspenzija