Testirano 9.275 osoba

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano je 9.275 osoba, od kojih je pozitivno 386 dok su, nažalost, četiri osobe preminule.

Na respiratorima je 8 pacijenata.

Podsetimo, juče je od ukupno testiranih 6.063 osoba, pozitivno bilo 303, dok su četiri osobe preminule. Na respiratorima je bilo 8 pacijenata.

Da će se u Srbiji desiti četvrti talas, upozoravaju gotovo svi lekari, što bi moglo da utiče i na to kako će izgledati početak školske godine, ali i na eventualno pooštravanje mera.

- Školska godina će početi regularno, jer ne očekujemo značajniji porast broja inficiranih na dnevnom nivou do oktobra - kaže profesor dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba.

On je ukazao da je uslov da školarci i akademci ostanu u klupama i tokom cele zime da se što veći broj njih vakciniše. Zato je, kako napominje, na poslednjem sastanku Kriznog štaba zahtevano od nadležnih da se sprovedu mere koje će da utiču da pedijatri i izabrani lekari intenzivnije savetuju cepljenje protiv kovida 19 i deci i studentima.

- Deca će se vakcinisati po domovima zdravlja na punktovima koje sve pedijatrijske službe u zemlji već imaju - kaže profesor Tiodorović.

Autor: blic.rs