Hrvatska ulica u beogradskoj opštini Palilula dobiće nov naziv: Ulica glinskih žrtava 1941. godine, odlučila je danas Komisija Skupštine Grada za spomenike i nazive trgova i ulica.

Piše u prihvaćenom predlogu gradjana naselja Kotež koji je preneo Beoinfo:

- Pokolj u Glini, u Crkvi Presvete Bogorodice, desio se 29. jula 1941. g. kada su ustaše ubile više od 1.700 ljudi. Žrtve su bile lokalno srpsko stanovništvo. Pokolj u glinskoj crkvi predstavlja jedan od najvećih ustaških zločina koji je sproveden pre sistematskog genocida u Jasenovcu, Jadovnu i Staroj Gradiški.

Komisija je, saopšteno je, prihvatila predloge koje je podneo zamenik gradonačelnika Goran Vesić "u svojstvu gradjanina": da se podignu spomenici nekadašnjim gradonačelnicima Branku Pešiću, Vladi Iliću i Milošu Savčiću "na mestima koja su značajno uticala na njihov život i rad".

Vesić je predložio da spomenik Branku Pešiću (1922-1986), gradonačelniku Beograda 1964-1974. g., bude ispred zgrade Opštine Zemun, na Masarikovom trgu.

Obrazložio je da su u Pešićevo vreme izgradjeni Palata Beograd (Beogradjanka), auto-put kroz Beograd s Mostarskom petljom i mostom Gazela, Terazijski tunel, osnovani su festivali kulture Fest i Bitef.

Naveo je da je na predlog Pešića Skupština Grada Beograda privatila "plan spuštanja Beograda na reke", plan izgradnje Beogradskog železničkog čvora i Beogradskog metroa.

Spomenik Vladi Iliću (1882-1952) bi, po Vesićevom predlogu, bio prekoputa njegove vile, u Venizelosovoj ulici.

Za mandata Ilića počela je izgradnja Hrama Svetog Save, visećeg Mosta kralja Aleksandra Karadjordjevića preko Save, na čijim je stubovima danas Most bratstva i jedinstva (Brankov most).

Zatim, izgradjen je Most kralja Petra preko Dunava (Pančevački most), Beogradski sajam, Zoološki vrt, više desetina škola, bolnica i drugih javnih zgrada, naveo je Vesić koji je Ilića nazvao "jednim od najvećih srpskih privrednika i dobrotvora".

Kako je podsetio, Ilić je "umro u najvećoj nemaštini" te će, podizanjem spomenika, Beograd "vratiti deo duga Vladi Iliću, kazati 'Izvini!' za ono što su mu učinili neki naši sunarodnici u ime Beograda i Srbije i 'Hvala!' za sve što je učinio i pružio srpskom narodu, našoj prestonici i Beogradjanima".

Spomenik Milošu Savčiću (1865-1941) biće na uglu Bulevara kneza Aleksandra Karadjordjevića i Vojvode Putnika.

Savčić je, naveo je Vesić, bio jedan od najbogatijih Evropljana izmedju dva svetska rata, a gradonačelnik Beograda kratko od 1929. do 1930. godine, ali je za tu jednu godinu mandata "rešio veliki broj problema Beograđana, kao i same Opštine Beograd".

Bio je i ministar gradjevinarstva i osnivač Prvog srpskog osiguravajućeg društva.

Na Kosovu je otvorio tada jedan od najmodernijih evropskih rudnika Trepču, pokrenuo izgradnju pruge Niš-Knjaževac, investirao u izgradnju kompleksa Dedinje i jedne strane Knez Mihailove ulice, naveo je Vesić.

Autor: Tanjug AP