Arhijereji na čelu sa patrijarhom Porfirijem pokušaće sve probleme da vrate u okvir Ustava SPC

Danas nakon liturgije počeće crkveni sabor nakon 2 godine zbog nemogućnosti sastajanja izazvanih pandemijom. Poslednji put srpski arhijereji sastali su se u maju 2019. godine.

Saborom prvi put predsedava novoizabrani patrijarh srpski Porfirije, a kao glavne teme ovogodišnjeg sabora su TEMELJNI UGOVOR sa Crnom Gorom i izbor mitrolita u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj zbog smrti mitropolita Amfilohija i zagrebačko -ljubljanskoj zbog izbora tadašnjeg mitropolita za sadašnjeg patrijarha.

Temeljni ugovor Srpske pravoslavne crkve sa državom Crnom Gorom je dugo očekivani dokument, na Saboru će biti razmatran tekst ugovora kao i položaj crkve i Srba u celini u toj državi kao i u ostalim bivšim jugoslovenskim republikama.

Kao veća tema nameće se i pitanje SPC u SAD gde eparhije zapadnoamerička, istočnoamerička i novogračanička deluju mimo Ustava SPC za Severnu i Južnu Ameriku. Ove eparhije su osnovale jednočlane neprofitne korporacije i na njih je prebačena značajna crkvena imovina.

Kako Politika saznaje u patrijaršiju je stiglo stotine pisama vernika koji ukazuju na to da je osnivanjem ovih korporacija, sa najčešće episkopom kao jedinim članom, imovina praktično preneta na njihovo ime sa mogućnošću da sami odlučuju o njoj. 

Sabor će pokušati da stvari vrati u kanonski poredak i izbegne mogućnost narušavanja jedinstva srpske crkve.

IZVOR: YT / RTV Mlava

Autor: Politika / Redportal.rs

#patrijarh

#porfirije

#sabor

#spc