O izborinim uslovima od sutra bez posredovanja stranaca

Dijalog između vlasti i opozicije o izbornim uslovima počinje sutra, kada će u zgradi Narodne skupštine biti održan 1. sastanak, bez prisustva posrednika iz EU. Sastanku će najverovatnije, kako je sam rekao, prisustvovati i predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, navodi Tanjug.

Prema saznanjima ove agencije, međustranački dijalog biće održan u maloj sali Narodne skupštine, u kojoj teku pripreme za ovo zasedanje, tako da će svaki narodni poslanik imati i svoj laptop i moći će da priča sa svog mesta.

Predsednik parlamenta Ivica Dačić ranije je rekao da je na sastanak pozvao stranke koje ne žele posredovanje evroparlamentaraca, zatim one koje žele da učestvuju na oba dijaloga, kao i predsednika Srbije i najveće stranke Aleksandra Vučića.

Potpredsednik Skupštine Srbije i poslanik SNS Vladimir Orlić rekao je za Tanjug da međupartijski dijalog počinje, "a bivši režim koji je histerično zahtevao da se ne čeka više, sada na tom dijalogu neće ni da se pojavi".

Kako je rekao, drugi, značajno ozbiljniji ljudi, od sutra će razgovarati na temu kako uslovi mogu da se eventualno učine još boljim.

Pored predstavnika vladajuće koalicije SNS, SPS, kao i SPAS-a Aleksandra Šapića, tom dijalogu će se, kako su ranije najavili, odazvati i lider DSS Miloš Jovanović i zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj.

Stavovi DSS i SRS o mešanju stranaca, kako kažu, u unutrašnje stvari Srbije su poznati.

Ima i onih koji su najavili učešće u razgovorima na oba koloseka, a među njima su DJB, lider Dveri Boško Obradović, kao i kopredsednica SMS Tatjana Macura.

Predsednik Dveri Boško Obradović rekao je za Tanjug da će oni tražiti direktne pregovore između vlasti i bojkot opozicije. Kako je objasnio, sa jedne strane SNS, SPS i SPAS, a sa druge DVERI, NS, SSP, DS i DJB.

- Ne vidim smisao u tome da u dijalogu učestvuju drugi iz opozicije koji su bili zadovoljni prošlogodišnjim izbornim uslovima. Insistiraćemo na hitnom oslobođenju medija, a pre svega RTS koji mora da omogući gostovanja opozicije od Jutarnjeg programa do Dnevnika, kao i posebnih emisija za predstavljanje naših političkih programa - rekao je Obradović, dodavši da je ključno pitanje šta su garancije da će se nešto zaista i promeniti do izbora, i da to bude najmanje 6 do 9 meseci pre sledećih izbora.

Predsednik DSS Miloš Jovanović je na pitanje da prokomentariše sastav učesnika kazao da to ne bi komentarisao, već je podsetio na stav stranke da dijalog mora da se vodi bez posredovanja.

- Pošto je reč o 1. sastanku, da ne kažem upoznavanju, ne očekujem da se bilo šta epohalno dogodi suta, ali očekujem da će se videti pravac kao i da će se videti da Ii postoji dobra volja i dobra namera da se iz dijaloga izadje sa nekim rezultatima - rekao je Jovanović za Tanjug.

Pored ovog koloseka dijaloga vlasti sa opozicionarima koji odbijaju posredovanje stranaca, uskoro će početi i dijalog uz posredovanje evroparlamentaraca.

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon najavila je prethodnih dana da bi do juna trebalo da bude završena 1. faza tog dijaloga, nakon koje će se otvoriti runda u kojoj predstavnici vlasti i opozicije treba da sednu za isti sto.

Na proleće 2022. godine treba da budu održani redovni predsednički, kao i izbori za skupštinu grada Beograda, a spekuliše se o tome da će u isto vreme biti održani i vanredni parlamentarni izbori, ukoliko dođe do dogovora o izbornim uslovima između vlasti i opozicije koja je bojkotovala parlamentarne izbore održane 2020. godine.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Opozicija

#dijalog vlast

#dijalog vlasti

#izborni uslovi

#izbornim uslovima

#međustranački dijalog

#opozicije

#razgovori vlasti