Premijer Albanije ima drugačiju viziju od Kurtija

Albanski premijer Edi Rama Mini Šengen vidi kao priliku za, kako je rekao, "uklanjanje granica između Albanije i Kosova", ali smatra da će proći godine dok u Prištini to shvate.

Rama tvrdi da je ideja o regionalnom Šengenu potekla od bivšeg albanskog premijera Fatosa Nanoa, kao i da je on prvi progurao tu ideju među liderima država članica Mini Šengena, prenosi prištinski Reporteri.

- Prvi regionalni Šengen artikulisao je Fatos Nano u vreme kada je to delovalo suludo. Ja sam to ponovo uveo jer su stvoreni uslovi. Regionalni šengen znači uklanjanje granice između Albanije i Kosova, ali dok oni na Kosovu to shvate, godine će proći, a Kosovo će izgubiti vreme. Mini Šengen je ideja koju sam ja prvi progurao i imam svedoke za to. Otkako smo se prvi put okupili u Berlinu - rekao je Rama.

Smatra i da bi Prištini trebalo da bude prioritet dijalog sa Beogradom, kako bi tzv. Kosovo dostiglo viši nivo u ekonomskom i socijalnom pogledu.

- Budućnost Kosova bez odlučnosti da se dijalog okonča je nejasna, ne u smislu nezavisnosti, već u smislu kapaciteta koji mogu biti dostupni za podizanje Kosova na viši nivo, u ekonomskom i socijalnom aspektu - kazao je albanski premijer.

Upitan za rad premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, Rama je rekao da neće da komentariše Kurtija pre 26. aprila, kada se održavaju parlamentarni izbori u Albaniji.

- Ne komentarišem Kurtija. Nemam komentara o Kurtiju do 26. aprila. Tada mogu da govorim - poručio je Rama.

Autor: Tanjug / redportal.rs