Pravoslavni vernici tog dana slavili pravoslavni Uskrs

Na današnji dan pre 77 godina Beograd je bombardovala saveznička avijacija u Drugom svetskom ratu. Baš na taj dan se proslavljao pravoslavni Uskrs.

U napadu je učestvovalo na stotine bombardera, a prvog dana napada na Beograd bačeno više od 1.500 tona bombi. Gradske vlasti polaganjem venaca odale poštu stradalima.

Povod za bombardovanje je uništenje vojnih i administrativnih ciljeva okupacione nacističke vlasti, ali najviše žrtava je podnelo civilno stanovništvo.

Evidentirano je da je poginulo 1.160 srpskih civila, kao i 18 Nemaca, ali tačan broj nikada nije utvrđen, dok je u bombardovanju ranjeno 1.400 stanovnika prestonice.

Nikakve prave selekcije ciljeva očigledno nije bilo, pa su razarane bolnice, a porodilište u Krunskoj ulici je do temelja razoreno. U bombardovanju su nastradale 22 porodilje i 22 novorođenčadi mlađih od osam dana i dve porodice koje su im bile u poseti.

Povodom Dana Beograda koji se obeležavaju od 16. do 19. aprila, danas je na Savskoj terasi na Kalemegdanu Garda Vojske Srbije izvršila počasnu artiljerijsku paljbu sa tri plotuna iz pet artiljerijskih oruđa.

Na teritoriji Beograda bilo je čak 115 ratova, a grad je rušen 44 puta.

Autor: redportal.rs

#Godišnjica

#Uskrs

#beograd

#savezničko bombardovanje