U svetu od poremaćaja zgrušavanja krvi boluje oko 400.000 ljudi 😥

Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv hemofilije. Obeležavanje Svetskog dana hemofilije obeležava se od 1989. godine.

Hemofilija je nasledna i neizlečiva bolest i predstavlja urođeni nedostatak jednog od faktora zgrušavanja krvi. Procenjuje se da u svetu od poremaćaja zgrušavanja krvi boluje oko 400.000 ljudi, dok u Srbiji boluje oko 900 ljudi, od čega je 170 dece. Dok u Srbiji pristup lečenju imaju svi oboleli i to o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, u svetu je lečenje dostupno svakoj 4. osobi.

Kako prenosi tanjug.rs u znak podrške obolelima od hemofilije u noći između 16. i 17. aprila u Beogradu crvenom bojom biće osvetljeni most na Adi Ciganliji, kupola zgrade Narodne skupštine, Brankov most, Palata Albanija i Novi železnički most.

Na ovaj način, saopštilo je Udruženje hemofiličara Srbije, biće obeležen Svetski dan borbe protiv hemofilije, s ciljem podizanja opšte društvene svesti o postojanju ovog izuzetno retkog urođenog nedostatka, uz slogan "prilagoditi se promenama".

Autor: tanjug.rs / redportal.rs