Prijava za ovu pomoć kreće od juna!

Vlada Srbije donela je odluku da svim domaćinstvima u Srbiji, kojih ima oko 3 miliona, pomogne sa 750 evra za zamenu stolarije u domaćinstvu sa ciljem bolje energetske efikasnosti.

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je danas da će u junu početi da radi Uprava enegetsku efikasnost, koja će do 50 odsto sufinansirati troškove zamene stolarije u domaćinstvima, kao i da će do kraja leta biti realizovani prvi javni pozivi.

- Hoćemo da probamo da prve javne pozive završimo do kraja leta, to znači da na jesen već jedan deo ljudi može da krene u taj posao, a da do Nove godine možemo da kažemo da je pokrenuto bar 10 odsto domaćinstava da menjaju stolariju - rekla je Mihajlović gostujući u Uranku na TV K1, a prenosi Alo.rs.

Foto: Pixabay.com/MabelAmber

Ministarka ističe da ima dovoljno novca u budžetu, ali da će se koristiti i sredstva međunarodnih finansijskih institucija. Kaže da će javni pozivi biti organizovani preko lokalnih samouprava, kao i da će procenu troškova zamene stolarije vršiti državne komisije, ali i komisije lokalnih samouprava.

Napomenula je da u Srbiji ima oko tri miliona domaćinstava na koje se to odnosi, ali da će se stolarija menjati i na javnim objektima.

Kako bi to izgledalo na primeru stana od 60 kvadrata?

Za takav stan za zamenu stolarije potrebno je oko 1.500 evra, 25 procenata bi došlo iz Uprave za energetsku efikasnost bespovratno, 25 procenata bi trebalo da dođe iz jedinice lokalne samouprave, a 50 procenata (750 evra) od samog domaćinstva.

Autor: alo.rs / redportal.rs