Novi premijer privremenih institucija u Prištini odbija da razgovara o ZSO

Srpski ambasador u SAD, koji je ujedno i bivši direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić objavio je na Tviteru kako je novi premijer samoproglašene republike Kosovo Aljbin Kurti svojom izjavom uništio izglede za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine.

IZVOR: TW / @markodjuric

Naime, Kurtijeva izjava da ne želi ni da razgovara o formiranju Zajednice srpskih opština, koja je dogovorena još Briselskim sporazumom iz 2013. godine pokazuje da albanska strana u pregovorima nije spremna ni da sprovede svoje obaveze iz prethodnih sporazuma.

Kurti svoje tvrdnje opravdava činjenicom da bi ZSO bila u suprotnosti sa zakonodavstvom i ustavom samoproglašenog Kosova, ne obazirući se na činjenicu da su međunarodno preuzete obaveze iznad ustava bilo koje države, pa makar ona bila i samoproglašena.

Đurić tvrdi da Kurtijeve reči opominju celu međunarodnu zajednicu da je na čelu vlade u Prištini čovek koji je protivnik pomirenja, dijaloga i samim tim pretnja po mir i stabilnost na Balkanu.

- Objavljujući da ne želi ni da razgovara o sprovođenju dogovorenog pokazao je da ne poštuje napore da se otvorena pitanja reše dijalogom i mirnim putem - napisao je Đurić.

Ova izjava Aljbina Kurtija došla je odmah nakon njegovog preuzimanja vlasti u Prištini, a u narednom periodu će se videti da li je lider pokreta Samoopredeljenje spreman da se u vođenju vlade do kraja pridržava oštre retorike koju iskazuje.

Autor: redportal.rs