Čime je uslovljen evropski put Srbije?

Na današnjoj plenarnoj sednici Evropskog parlamenta na dnevnom redu biće glasanje o izveštaju o Srbiji. Nakon poslaničke debate, evropski poslanici bi trebalo da se izjasne o poslednjim amandmanima prirodatim izveštaju. Rezultati glasanja biće poznati u kasnim popodnevnim časovima u petak.

Paralelno sa izveštajem o Srbiji, odvija se i rasprava i proces usvajanja izveštaja o Albaniji, Severnoj Makedoniji i tzv. Kosovu.

Izveštaj se odnosi na napredak Srbije u evrointegracijama u 2019. i 2020. godini, a sačinio ih je izvestilac Vladimir Bilčik.

- Izveštaj šalje jasnu poruku da je Evropski parlament spreman da podrži Srbiju na njenom EU putu - naveo je Bilčik.

U izveštaju se naglašavaju dobri ekonomski pokazatelji u Srbiji, pohvaljuje angažaman Beograda na saradnji u regionu i konstruktivno učešće u dijalogu sa Prištinom.

Evropski parlamentarci i ovoga puta pozivaju Srbiju da uskladi svoju spoljnu politiku sa EU. U ovom delu misli se, pre svega, na sankcije prema Ruskoj Federaciji, koje su u zemljama EU još uvek na snazi.

Skupština Srbije se poziva na poboljšanje zakonodavnih procesa, osiguranje međunapartijskog dijaloga, jačanje uloge civlnog društva, a poslanici se pozivaju na uzdržavanje od rečnika i kampanja usmerenih protiv političkih suparnika i predstavnika medija.

U okviru izveštaja poziva se i evropska strana u pregovorima da intenzivira dinamiku i pokaže veću zainteresovanost za ispunjavanje uslova za prijem Srbije u EU. Pre svega se govori o što bržoj implementaciji nove metodologije pregovora, koja treba da bude primenjena na već postojeći tok pregovora o pristupanju sa Beogradom.

Iako izveštaji EP nisu pravno obavezujući akt, oni predstavljaju godišnje smernice i preporuke za dalji politički napredak zemlje na putu pristupanja evropskoj porodici naroda.

Autor: redportal.rs