Kurti tvrdi: Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova

Parlament privremenih institucija u Prištini izglasao je juče novu vladajuću većinu, sa 67 poslanika koji su glasali za novu vladu na čelu sa Aljbinom Kurtijem. Protiv je glasalo 30 poslanika, dok uzdržanih nije bilo.

Vlada Aljbina Kurtija brojaće 18 članova, od toga 15 ministara. S obzirom da je ovo drugi Kurtijev mandat na čelu vlade u Prištini, u medijima je ova vlada nazvana Kurti 2.

Potpredsednici će biti Besnik Bisljimi, Emilija Redžepi i Donika Gervala, koja će biti i ministarka spoljnih poslova.

Od 15 ministara, 8 je članova Kurtijevog pokreta Samoopredeljenje, što čini jasnu većinu vlade. Od 18 članova vlade, trećinu čine žene.

Srbi su dobili 1 mesto, iako je do sada bilo uobičajeno da im pripadnu 2 mesta u vladi. Ministar za zajednice i povratak biće Goran Rakić.

Kurti je u ekspozeu pre svega obećao da će nova vlast nabaviti vakcine za 60 odsto stanovnika do kraja kalendarske godine. Naglasio je pandemiju kao osnovno pitanje kojim će se baviti nova vlast.

Što se tiče dijaloga sa Beogradom, Kurti je naglasio da je priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova od strane Srbije za njega jedini način da dođe do trajnog dogovora između 2 strane i normalizacije odnosa.

Kurti je takođe najavio da odnose sa Srbijom planira da zasniva na reciprocitetu, na čemu je insistirao i u svom 1. mandatu.

Evropske integracije, prema njegovim rečima, mogu biti izazovan put, ali su svakako put koji nema alternativu.

pročitajte još

TOZOVAC POBEDIO KORONU!

Autor: redportal.rs