Krizni štab za borbu protiv koronavirusa u Srbiji preporučio je da bi svi građani koji borave van Srbije, naročito u zemljama okruženja, trebalo da se vrate do petka u 18 časova, jer će od tada početi drugačiji režim za sve koji ulaze u Srbiju

Kako je danas, posle sednice štaba, izjavila zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić-Tepavčević, najveći broj zemalja u Evropi poslednje nedelje zabeležio je rekordan porast u broju slučajeva.

- Apelujemo na građane da se vrate, jer od petka u 18 časova uvodimo nadzor za sve putnike koji ulaze u našu zemlju iz rizičnih zemalja i on će trajati deset dana - rekla je ona i dodala da će u narednim danima dodatne mere biti precizirane i saopštene javnosti.

Kisić-Tepavčević je ponovila da su nove preporuke svih vodećih zdravstvenih organizacija, da je 10 dana karantina po povratku iz zemlje u kojoj je epidemiološka situacija nepovoljna, dovoljna mera kako bi se sprečilo širenje zaraze.

- Neće se raditi o karantinu i samoiziolaciji, već o nadzoru koji će podrazumevati određene mere i aktivnosti kako bi se smanjio prenos virusa i importovanje slučajeva iz inostranstva - kazala je ona.

Ranije je u medijima najavljivano da će Krizni štab na današnjoj sednici doneti odluku o tome da će državljani Srbije, koji se vraćaju s letovanja u Crnoj Gori i Hrvatskoj, morati da idu u desetodnevnu samoizolaciju nakon povratka u zemlju.

Autor: Beta.rs / Redportal.rs

#Srbija

#korona

#krizni štab