Patrijarh se tokom boravka u Pećkoj patrijaršiji osvrnuo na nemile događaje 2004. godine

Posle Liturgije pređeosvećenih darova, Njegova svetost patrijarh srpski g. Porfirije služio je 17. marta 2021. godine u manastiru Pećkoj patrijaršiji pomen svojim svetim prethodnicima arhiepiskopima i patrijarsima srpskim i postradalima u Martovskom pogromu 2004. godine.

- Danas smo se, u ovoj svetoj Stavropigijalnoj lavri srpskih patrijaraha, gde počivaju moji sveti prethodnici, arhiepiskopi i patrijarsi srpski, svedoci ne samo postojanja nego i pokrovitelji i stvaraoci najviše evropske kulture kojom smo oplemenili kosovsko-metohijsku zemlju, pomolili za duše naše braće i naših sestara postradalih u Martovskom pogromu pre sedamnaest godina - poručio je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost osvrnuo se u govoru na veliko stradanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

- Setili smo se i stradanja od pre četrdeset godina, kada je isto u martu mesecu spaljen konak ovog manastira. Vidimo da ovih dana pljačkaju i obesvećuju naše hramove. Šta jedino može biti naše odgovor? Obesvećeno ćemo molitvom osveštati, spaljeno i porušeno ćemo ponovo izgraditi. I Bogu ćemo se moliti da podari snagu onima koji su ostali na Кosovu i Metohiji da istraju u ostanku i da u miru grade svoj život. Molićemo se, isto tako, da rušioci prestanu da ruše, palioci prestanu da pale, pljačkaši prestanu da pljačkaju, jer se mi u tim hramovima molimo i za njih i za njihove bliženje, za njihovu decu. Pomolimo se stoga i danas za mir među svim ljudima koji žive na Кosovu i Metohiji bez obzira na njihovu veru i naciju - poručio je patrijarh Porfirije.

Posle pomena u molitvenom prisustvu visokoprepodobne igumanije Haritine i sestrinstva Pećke Patrijaršije, Njagova Svetost Patrijarh se uputio u manastir Visoke Dečane.

Autor: redportal.rs

#17. mart

#martovski pogrom

#patrijarh

#porfirije

#poruka