Broj preminulih prešao 30

U poslednja 24 časa u Srbiji je registrovan još 5.201 slučaj zaraze koronavirusom. Toliko je, naime, bilo pozitivno od ukupno 17.782 osobe testirane u prethodnom danu.

Od prethodnog preseka, od posledica izazvanih koronavirusom na teritoriji Srbije preminula je, nažalost, još 31 osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta Batut, u zdravstvenim ustanovama širom Srbije trenutno se na respiratoru nalazi 211 pacijenata.

Podsećamo da su dosadašnji crni rekordi 7.999 pozitivnih, 353 pacijenta na respiratoru i 69 preminulih ljudi u jednom danu, dok su juče brojevi iznosili: 4.634 pozitivna slučaja, 219 pacijenata na respiratoru i 28 preminulih osoba.

Proces imunizacije u Srbiji za sada protiče u najboljem redu, prema rečima stručnjaka. Broj upotrebljenih doza vakcine u našoj zemlji premašio je 2.000.000, što Srbiju čini 2. zemljom u Evropi po broju upotrebljenih vakcina na 1.000.000 stanovnika, odmah iza Ujedinjenog kraljevstva. Broj revakcinisanih osoba na teritoriji cele države do danas je veći od 700.000, što Srbiju čini 1. zemljom u Evropi po procentu revakcinisanog stanovništva.

Na današnjoj sednici Kriznog štaba donete su oštrije mere, koje podrazumevaju zatvaranje svih ugostiteljskih i uslužnih objekata, kao i tržnih centara od sutra pa sve do ponedeljka.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da su donete mere kompromisno rešenje koje će obezbediti da se smanji pritisak na zdravstveni sistem, ali neće potpuno uništiti privredu.

Dr Predrag Kon sa druge strane rekao je da medicinska struka smatra da je ova mera dobra, ali da je neophodno njeno važenje produžiti na 14 dana.

On je takođe spomenuo i uvođenje društveno korisnog rada kao moguće sankcije za prekršioce mera koje donosi Krizni štab.

Autor: redportal.rs

#Covid19

#broj zaraženih

#korona

#kovid

#krizni štab

#nove mere

#obolelih

#preminulih

#umrlih