Epidemiološka slika sve gora

U poslednja 24 časa u Srbiji je registrovano još 4.634 slučajeva zaraze koronavirusom. Toliko je, naime, bilo pozitivno od ukupno 15.265 osoba testiranih u prethodnom danu.

Od prethodnog preseka, od posledica izazvanih koronavirusom na teritoriji Srbije preminulo je, nažalost, još 28 osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta Batut, u zdravstvenim ustanovama širom Srbije trenutno se na respiratoru nalazi 219 pacijenata.

Podsećamo da su dosadašnji crni rekordi 7.999 pozitivnih, 353 pacijenta na respiratoru i 69 preminulih ljudi u jednom danu, dok su juče brojevi iznosili: 4.226 pozitivnih, 207 pacijenata na respiratoru i 25 preminulih osoba.

Proces imunizacije u Srbiji za sada protiče u najboljem redu, prema rečima stručnjaka. Broj upotrebljenih doza vakcine u našoj zemlji premašio je 2.000.000, što Srbiju čini 2. zemljom u Evropi po broju upotrebljenih vakcina na 1.000.000 stanovnika, odmah iza Ujedinjenog kraljevstva. Broj revakcinisanih osoba na teritoriji cele države do danas je veći od 700.000, što Srbiju čini 1. zemljom u Evropi po procentu revakcinisanog stanovništva.

Sednica Kriznog štaba na kojoj bi trebalo da bude doneta odluka o oštrijim merama koje se dugo najavljuju biće održana sutra ujutru, nakon čega bi javnost trebalo da sazna o kojim merama se tačno radi.

Medicinski deo Kriznog štaba, kao i lekari iz kovid bolnica, traže pooštravanje mera i zatvaranje svih objekata, osim prehrambenih prodavnica, na 10-15 dana.

Autor: redportal.rs