Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio formiranje Vlade posle sastanka u Vašingtonu, mandatar još uvek nije izabran

Završava se i treći mesec od izbora održanih 21. juna. Tada je lista predvođena Srpskom naprednom strankom osvojila 60.7% glasova i izuzetno stabilnu većinu u parlamentu. Osim liste predvođene SNS-om, u parlament su ušli još socijalisti sa 10.4% glasova, Srpski patriotski savez Aleksandra Šapića sa 3.8% i nekoliko manjinskih lista.

Međutim, skoro tri puna meseca nakon završenih izbora, postavlja se pitanje koji je tačan datum za formiranje Vlade?

Konačne rezultate izbora Republička izborna komisija je objavila 5. jula. Od tog trenutka, Narodna skupština je morala da se konstituiše u roku od 30 dana, odnosno do 4. avgusta. Parlament je konstituisan u zakonskom roku, tj. 3. avgusta, nakon čega Ustav Republike Srbije daje rok od 90 dana da narodni poslanici izglasaju Vladu.

To bi značilo da je krajnji rok do kada bi trebalo da dobijemo nove stanovnike u Nemanjinoj - 2. novembar. U slučaju da se ne izglasa nova Vlada, što je malo verovatno zbog velike većine Srpske napredne stranke, Narodna skupština se raspušta i raspisuju se vanredni parlamentarni izbori.

Jedno od glavnih pitanja jeste ko će biti novi premijer Republike Srbije? Iako je pre globalne pandemije viđena kao ambasadorka Srbije u Vašingtonu, Ana Brnabić sada ima najveće izglede da bude ponovo bude premijerka. Kao konkurent za to mesto se pominje i gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević.

Do isteka roka ima još mesec i po dana, ali svakako, očekuje se da u toku septembra sve bude završeno. To je i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio, pogotovo sada kada su u (spoljno)političkom smislu mnoge stvari jasnije.

Autor: Redportal.rs