Politička pozadina ubistva Đinđića nikada nije otkrivena

Premijer Zoran Đinđić ubijen je na današnji dan pre 18 godina, na ulaznim vratima Vlade Srbije, a na njega je pucano sa prozora kancelarije 55 na drugom spratu zgrade Zavoda za fotogrametriju u Ulici admirala Geprata 14.

Za atentat su osuđeni Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović (kao neposredni izvršilac) i još desetorica saučesnika, dok su dvojica vođa "zemunskog klana" (Dušan Spasojević i Mile Luković Kum) ubijeni u policijskoj akciji.

Foto: Pink.rs/Pink.rs

Zvezdan Jovanović bio je pripadnik Jedinice za specijalne operacije, resora državne bezbednosti i označen je kao neposredni izvršilac ubistva. Evo kako je tokom suđenja govorio o detaljima ubistva premijera:

- U zgradu odakle je pucano ušli smo ja, Aleksandar Simović i Ninoslav Konstantinović, koji je nosio kablove i farbu. Jurišić je čuvao parking-mesto ispred zgrade, i kada bismo mi dolazili, on se sklanjao. Dolazili smo Pasatom koji je vozio Vlada Budala... Tog dana u sobi smo sedeli i čekali. Pušio sam cigarete "davidov" i pikavac ugasio u jednu kutiju u džepu. Moguće je da mi je neki pikavac ispao sa strane. Telefon je bio kod Ace i javili su da Đinđić dolazi. Preko prozora smo stavili jedno šareno ćebe. Sedeo sam na stolici, cev je virila kroz prozor i nisu me mogli videti. Iz automobila je prvo izašao momak iz obezbeđenja i izneo štake. Đinđić je izašao, bio je čudno okrenut, nekako sa strane.

Foto: Twitter.com/Tamara Tripić

- Prvi metak ga je pogodio, a 2. sam ispalio da potvrdim pogodak. Nisam hteo da pogodim tog momka iz obezbeđenja. Nisam imao vremena da Đinđića gađam u glavu. Bio je zaklonjen. Nisam video gde su odletele čaure, a tražio sam da ova dvojica zapale kancelariju. Pušku sam predao Aci. Nosio sam pištolj, utrčali smo u automobil i otišli na predviđeno mesto, u neki stan iznad Autokomande... Osećao sam da će sve biti otkriveno. Čim su me pozvali na razgovor u policiju, sve mi je bilo jasno. Ubistvo bi bilo nerasvetljeno da sam ja organizovao ekipu, a ne ovako kako je urađeno, sa ološima i kriminalcima. Znao sam čim me je Legija uvukao s onim kretenima.

Autor: Pink,rs / redportal.rs