Za učešće u likvidaciji premijera osuđeno 12 osoba

Danas se navršava 18 godina od kada je 12. marta 2003. godine ubijen bivši premijer Srbije i lider Demokratske stranke Zoran Đinđić.

Zoran Đinđić bio je prvi premijer iz Demokratske stranke koja je posle promena 5. oktobra 2000. godine došla na vlast kao član koalicije DOS (Demokratska opozicija Srbije).

Vlada na čijem je čelu bio, izabrana je 25. januara 2001. godine.

Godišnjicu ubistva saradnici ubijenog premijera, članovi Vlade Srbije i građani obeležiće u Beogradu odavanjem pošte, polaganjem venaca, memorijalna šetnja je otkazana zbog koronavirusa.

Na spomen ploču u dvorištu zgrade Vlade, gde je premijer ubijen, vence danas u 10 sati, položiće članovi aktuelne Vlade Srbije, na čelu sa premijerkom Anom Brnabić.

Foto: Twitter.com/Tamara Tripić

Predstavnici Demokratske stranke, u kojoj je Đinđić bio jedan od osnivača i predsednik od januara 1994. do ubistva, takođe će polaganjem venaca odati čast ubijenom premijeru.

Za učešće u ubistvu premijera osuđeno je 12 osoba koji su označeni kao pripadnici "zemunskog klana", kriminalne organizacije koju je predvodio bivši komandant Jedinice za specijalne operacije Crvene beretke Milorad Ulemek -Legija.

Ulemek je zbog organizovanja, kako je doneta presuda, Đinđićevog ubistva osuđen na maksimalnih 40 godina zatvora. Na istu kaznu osuđen je i Zvezdan Jovanović, prema presudi, neposredni izvršilac atentata i bivši Ulemekov zamenik. Politička pozadina ubistva Zorana Đinđića do sada nije otkrivena.

U 9 sati premijerka Ana Brnabić i ministri položiće venac u dvorištu Vlade Srbije, na mestu gde je ubijen Đinđić.

Autor: Pink.rs / redportal.rs