U crkvi Svete Petke u Lapljem Selu danas će biti održan pomen žrtvama terorističkog napada na autobuse Niš ekspresa, u kome je pre 19 godina poginulo dvanaestoro, a povređeno 43 raseljenih Srba dok su išli na Zadušnice u Gračanicu.

Nakon pomena, u organizaciji Kulturno-prosvetne zajednice Kosova i Metohije, održaće se poetski čas posvećen stradalima.

Pre 19 godina u terorističkom napadu na autobus Niš ekspresa u Livadicama kod Podujeva ubijeno je 12, a ranjeno 43 Srba, a izvršioci zločina još nisu kažnjeni.

Vrhovni sud Kosova je u drugostepenom postupku marta 2009 zbog nedostatka dokaza oslobodio jedinog okrivljenog Fljorima Ejupija, prethodno osuđenog na 40 godina zatvora, iako su na opušku cigarete nedaleko od mesta zločina nađeni ostaci njegovog DNK.

Eksplozijom mine na magistralnom putu 16. februara 2001. dignut je u vazduh prvi autobus iz konvoja kojima su raseljeni Srbi sa Kosova i Metohije, u pratnji Kfora, išli u Gračanicu na Zadušnice.

U napadu je na licu mesta poginulo deset osoba, dok su dve preminule kasnije od posledica povreda.

Najmlađi od njih, Danilo Cokić, imao je dve godine, a stradali su još i Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Nebojsa, Snežana Cokić, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić.

Šest autobusa bilo je u koloni, a vojnici Kfora prošli su pre eksplozije.

Autor: Pink.rs / AP Tanjug

#Kosovo i Metohija

#Niš ekspres

#napad