Obeležavanju godišnjice prisustvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić

U Loznici će danas biti obeležen Dan sećanja na sve stradale i prognane u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji Oluja koja je počela 4. avgusta 1995. godine napadom na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu, a u kojoj je skoro 2 000 Srba ubijeno, a 220.000 proterano.👇

Obeležavanju godišnjice tog tragičnog događaja za srpski narod prisustvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a skup na stadionu Lagator počeće u 18.00 časova.

Vojno policijska akcija Oluja u Srbiji je označena kao zločinačka i obeležava se sa pijetetom na žrtve ovog zločina, dok je ona u Hrvatskoj proglašena oslobodilačkom i obeležava se kao Dan pobede i domovinske nezavisnosti.

U nedelju se navršava 29 godina od akcije Oluja, a Srbija i Republika Srpska Dan sećanja na stradale i prognane zajedno obeležavaju od 2015. godine, piše Tanjug, prenosi Telegraf.rs.

Bio je to najveći egzodus Srba u Evropi posle Drugog svetskog rata, a među poginulima, odnosno ubijenima 65 procenata su bili civili, od kojih je gotovo tri četvrtine bilo starije od 60 godina. Gotovo trećina, 29 odsto ubijenih, bile su ženske osobe, većinom starice.

Vojno policijska akcija Oluja počela je u zoru 4. avgusta i trajala je do 7. avgusta 1995. Operacije su kasnije nastavljene i tokom septembra, na prostoru BiH, odnosno Republike Srpske.

Autor: Telegraf.rs/Tanjug