Istakao je da će EPS biti nosilac energetske tranzicije

Ministarstvo rudarstva i energetike i Privredna komora Srbije (PKS) organizovali su danas prvu javnu raspravu o Nacrtu Strategije razvoja energetike Republike Srbije do 2040. godine sa projekcijama do 2050. godine, kao i javnu raspravu o Izveštaju o strateškoj proceni uticaja Strategije razvoja energetike na životnu sredinu. Javna rasprava trajaće do 15. avgusta, a 30. i 31. jula biće organizovana u Nišu i Novom Sadu.

Predsednik Odbora za energetiku PKS i direktor Elektroprivrede Srbije Dušan Živković izjavio je da je energetska kriza zahtevala novu strategiju energetike, ali i razvoj veštačke inteligencije, cirkularne ekonomije, kao i proces dekarbonizacije.

- Svi ti procesi nametnuli su nova pravila igre, a kriza je doprinela da shvatimo koliko su energetski suverenitet i energetska sigurnost prioritet svake države, regiona - rekao je Živković.

Istakao je da će EPS biti nosilac energetske tranzicije.

- U Srbiji već postoji nešto malo manje od 800 megavata nezavisnih proizvođača električne energije. Nova strategija energetike je nešto što nam treba i što će nam omogućiti da sagledamo kako da u narednom periodu energetske kompanije i privreda u suživotu dođu do željenih ciljeva, prvenstveno do dekarbonizacije - naveo je Živković.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije Mihailo Vesović rekao je da je nova strategija energetike izuzetno važna za razvoj srpske privrede i esencija zelene transformacije energije.

- Suočili smo se sa mnogo ograničenja u ovom periodu. Imamo opštu neizvesnost koja se odnosi na to u kom smeru će se kretati geopolitička dešavanja i cene energenata na tržištu. Ta neizvesnost čini ovu strategiju vrlo bitnom, da može da odgovori na promene koje će se dešavati u sledećem periodu - istakao je Vesović.

Autor: Tanjug