Žoze je bio gost podkasta Rija Ferninanda 👇

Prvi deo karijere, od Sportinga, preko Mančester junajteda do dolaska u Real Madrid Kristijano Ronaldo je proveo kao sedmica. Kao krilo, bočni ofanzivac, brz, sa vrsnom tehnikom.

A, Žoze Murinjo je bio taj koji od Ronalda stvorio - ubicu golmana. Golgetera. Jednog od najubojitijih fudbalera sveta svih vremena.

Gostujući u podkastu kod Rija Ferdinanda, nekadašnjeg asa Mančester junajteda, Žoze je pričao o Kristijanu 👇:

Po mom mišljenju, Ronalda niko ne može da trenira. Niko ne može da ga nauči nečem novom. Njemu dodatna motivacija od trenera nije potrebna. Ambicija, odgovornost, to je ono što ima, tehniku niko ne može da mu usadi. Stvar je samo u tome da mu se da nekoliko taktičkih smernica i da ga činite srećnim.

I onda je govorio o tome kako je Kristijanu promenio ulogu na terenu 👇:

Pre mene, on je igrao krilo po levom ili desnom boku, jurio se sa protivničkim bekovima. U Realu je postao pravi golgeter, što je ostao do kraja karijere. Ja sam osmislio za njega tu hibridnu ulogu, dao mu da više igra levo i da ulazi u sredinu, oslobodio ga obaveza da juri bekove, jer su ga tu pokrivali Ćabi Alonso i Kedira. To je bila pozicija sa koje je mogao da postiže mnogo više golova.

Podsetio je Murinjo na utakmicu kada je CR7 prvi put pokazao svetu da može da bude devetka 👇:

Bilo je to u finalu Kupa Kralja 2011. godine, kada je postigao onaj fantastični gol glavom u produžecima. Mislim da su ljudi tada shvatili da ta „životinja“ može da bude golgeter, a ne krilo.

Autor: Mozzartsport.com