Nikola Topić MVP Evropskog prvenstva za juniore 💪🏻

Juniorska reprezentacija Srbije novi je šampion Evrope za igrače do 18 godina pošto je u finalu u Nišu pobedila branioca titule Španiju rezultatom 81:71 (24:24, 17:16, 15:11, 25:20).

Prva četvrtina protekla je uglavnom u rezultatskoj "klackalici", a najveća prednost koju je imala Španija iznosila je pet poena.

I u drugoj četvrtini je bilo slično, Španija je imala plus pet u jednom trenutku, ali je na kraju poluvremena bilo plus jedan za "orliće" - 41:40.

U trećoj deonici viđena je "rovovska borba", teško se stizalo do poena, ali Srbija je, nošena ogromnom podrškom sa tribina rasprodate dvorane "Čair" uspela da u jednom trenutku stekne velikih plus sedam.

Nije se predala Španija, početkom četvrte četvrtine stigla je minus dva - 54:56, ali je usledila serija Srbije 7:0 za do tog trenutka najvećih plus devet (63:54).

Šest minuta pre kraja izabranici Nenada Stefanovića su poveli sa 13 razlike (69:56) i već tad je bilo jasno da će se okititi titulom prvaka Evrope, Španci nisu više uspeli da zaprete.

Srpski košarkaš Nikola Topić dobio je MVP nagradu za najkorisnijeg igrača Evropskog prvenstva. Topić je igrao odlično tokom celog turnira, a u finalu je bio najefikasniji igrač meča sa 24 poena.

Košarkaš Crvene zvezde je na prvenstvu imao impresivan učinak, sa prosekom od 15,3 poena, 5,1 asistencije i 3,7 skokova.

Nagradu je Topiću uručio predsednik FIBA Evropa, Španac Horhe Garbahosa.

Nikola Topić je bio najefikasniji u Srbiji i na meču sa 24 poena, Mitar Bošnjaković je dao 21, a Andrej Mušicki 12.

Mario Sent-Superi je predvodio Španiju sa 17 poena, Hugo Gonzales je dao 16, a Lukas Langarita i Adaj Mara po 12.

Bronzanu medalju osvojili su Nemci koji su pobedili Francusku 67:59.

Selektor juniorske reprezentacije Srbije bio je presrećan posle osvajanja zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u Nišu, dok je nakon dodele medalja rekao da je ponosan i da se košarka vratila kući.

Selektor Stefanović: Košarka se vratila kući 💪🏻

"Košarka se vratila kući. Dominantno… Nijedna utakmica u egalu. Sve rešeno na vreme. Svaka čast momcima. Za mesec dana smo napravili koheziju, napravili smo 12 ratnika koji su spremni da poginu jedni za druge, da igraju odbranu, da uđeš da igraš odbranu pet minuta, da ne pipneš loptu i da izađeš srećan. To je donelo rezultat danas. Pogledajte statistiku, nismo najbolji u šutu za tri. Među gorima smo, veerovatno. Ali imamo u svakoj utakmici nekoga drugoga koji je iskočio. Timska igra je donela trofej", rekao je Stefanović za sajt Košarkaškog saveza Srbije.

Stefanoviću je ovo najvažniji trofej.

"Sigurno najveći uspeh u dosadašnjem delu karijere. Ne postoji veća satisfakcija. Ja sam jedan od retkih kome je oduvek želja bila da vodim reprezentaciju", dodao je Stefanović.

Publici je odmah posle utakmice zahvalilo na podršci i istakao da ovaj uspeh bez njih ne bi bio moguć.

"Iskreno, ovo mi nije bilo ni u najluđim snovima. Da će da bude puna hala, ovoliko dece. Ovi momci su kao Bitlsi… Nestvarno iskustvo za njih. Ponašanje publike, navijanje, sve je bilo fenomenalno. Za igrače uspomena za ceo život", zaključio je Stefanović.

Dvojica srpskih košarkaša u idealnoj petorci Evrobasketa

Mladi košarkaši Srbije postali su u nedelju u Nišu prvaci Evrope pobedivši Španiju u finalu Evrobasketa, posle čega su se okitili i indivdualnim priznanjima.

Najefikasnijem akteru finala Nikoli Topiću pripao je trofej za najkorisnijeg igrača turnira, a očekivano, našao se i u idealnoj petorci u kojoj je još jedan Srbin.

U pitanju je košarkaš Mege Bogoljub Marković koji je dao ogroman doprinos tna trijumfalnom putu Srbije u Nišu.

Podsećamo, ekipa Nenada Stefanovića pobedila je sve utakmice na turniru, ukupno sedam - tri u grupi i četiri u nokaut fazi.

U najbolju petorku EP prema glasovima trenera svih reprezentacija izabrani su:

Nikola Topić (Srbija), Hugo Gonzales (Španija), Ivan Karčenkov (Nemačka), Bogoljub Marković (Srbija) i Adaj Mara (Španija).

Priznanja su im uručili potpredsednik KSS za mušku košarku Milenko Tepić i državni sekretar za sport Marko Kešelj.

Autor: Tanjug / redportal.rs