U Parizu biće uvršten i jedan novi sport

Najveća planetarna smotra sportista počeće sledeće godine 26. jula i trajaće do 11. avgusta, a glavni grad Francuske treći put u svojoj istoriji biće domaćin Olimpijskih igra.

Grad svetlosti olimpijce je prethodno dočekao 1900.i 1924. godine i uz London, koji je domaćin OI bio 1908, 1948. i 2012.godine, to je jedini grad koji će tri puta ugostiti najbolje sportiste planete.

Ceremonija otvaranja prvi put imaće drugačiji koncept i mesto otvaranja, pa će umesto stadiona, otvaranje biti održano na Seni, reci koja prolazi kroz centar Pariza.

Očekivani broj sportista u Parizu biće oko 10.500, dok će volontera biti oko 45.000, a tačni podaci o broju takmičara znaće se nakon završetka olimpijskih kvalifikacija.

Organizatori Olimpijskih Igara u Parizu promovisali su maskotu za Igre, a u pitanju su dve crvene frigijske kape, koje su dobile ime "Friž" i koje su simbol Francuske revolucije, odnosno slobode i jednakosti.

Na program Olimpijskih igara u Parizu biće uvršten i jedan novi sport, a to je brejkdens, a takmičenje će biti održano i u muškoj i u ženskoj konkurenciji.

Pored glavnog grada Francuske, još nekoliko gradova će ugosti najboje sportiste na svetu.

Fudbalski turnir igraće se u Bordou, Nantu, Lionu, Sent Etjenu, Nici i Marseju, jedrenje će biti u Marseju, dok će Lil imati i timske sportove.

Interesantno je da će se surfovanje održati na teritoriji Tahitija, 15 000 km od Pariza.

Autor: b92.net