Na ovu odluku može se uložiti žalba Sudu za sportsku arbitražu

Košarkaški klub Crvena zvezda kažnjen je od strane Evrolige zabranom registracije novih igrača i trenera do 28. februara, kao i novčano u iznosu od 25.000 evra.

Crveno-beli, posle angažovanja trenera Duška Ivanovića, kao i argentinskog plejmejkera Luke Vildoze, uspeli su među crveno-bele dovedu i Fakunda Kampaca, koji je trebalo da predstavlja najveće pojačanje u istoriji klub i pomogne u najvišim ciljevima u evroligaškom takmičenju.

A onda su usledili problemi prilikom registrovanja Argentinca, a zatim i rasplet situacije u vidu drastične kazne Evrolige, koja je na svom sajtu navela razloge:

Evroliga navodi da je prekršen pravilnik o finansijskom fer-pleju.

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

- Košarkaška komisija za finansije Evrolige, nezavisno regulatorno telo, izrekla je sankciju koja se sastoji od zabrane registracije novih igrača i trenera do 28. februara 2023. godine i kazne od 25.000 evra Crvenoj zvezdi zbog teškog kršenja Pravilnika o finansijskoj stabilnosti i fer-pleju. (FSFPR).

Slučaj je 1. decembra 2022. godine uputila Finansijskoj komisiji od strane Komisije za kontrolu upravljanja (MCC), nezavisne komisije koja razmatra finansijski učinak klubova i njihovu usklađenost sa relevantnim propisima. Finansijsko veće je otvorilo sudski postupak. i izreklo privremenu zabranu Zvezdi kojom je zabranjeno registrovanje igrača i trenera.

Sankcije su uvedene uzimajući u obzir ozbiljnost prekršaja, koji uključuje kašnjenje obaveza prema igračima iz tekuće i prethodnih sezona, kao i davanje netačnih informacija, omogućavajući klubu da iskoristi neprikladnu konkurentsku prednost i nastavi sa radom.

Ova kazna takođe i upozorava klub da svako dalje kršenje FSFPR-a može dovesti do strožih sankcija, kao što su "precrtavanje" ostvarenih pobeda tima.

Na ovu odluku može se uložiti žalba Sudu za sportsku arbitražu - stoji u saopštenju.

Autor: redportal.rs