Bolje da zbunimo protivnike, a ne sami sebe, rekao je selektor

Selektor košarkaske reprezentacije Srbije Svetislav Pešić izjavio je danas da će njegov tim biti motiv za sve reprezentacije na predstojećem Evropskom prvenstvu (od 1. do 18. septembra) jer rivali Srbiju doživljavaju kao Jugoslaviju, a ekipu predvode MVP NBA lige Nikola Jokić i MVP Evrolige Vasilije Micić.

Srbija će se takmičiti u D grupi u Pragu, a turnir će početi 2. septembra utakmicom protiv Holandije 2. septembra (21.00).

Zatim slede mečevi protiv domaćina Češke 3. septembra (17.30), Finske 5. septembra (21.00), Izraela 6. septembra (21.00) i Poljske 8. septembra (21.00).

- Trudićemo se da ne bude negativnih iznenađenja sa naše strane. Oporavak mora da bude dobar i mentalno, ne samo fizički. Nema euforije posle pobede ili padanja u nesvest od tuge u slučaju poraza. Svakako ćemo biti kritikovani. Moramo da napredujemo iz jedne u drugu utakmicu. Danas svako svakog može da dobije u jednoj utakmici. Svi još misle da smo Jugoslavija, MVP 1, MVP drugi, to je motivacija za sve ekipe koje nas čekaju u Pragu. Sve što treniramo moramo pozitivno da demonstriramo na terenu. Imamo vrhunske igrače, imamo iskustvo. Trudimo se da im pokažemo pravi put. Mi smo tu da se prilagodimo njihovim navikama, njihovim mogućnostima - izjavio je Pešić na konferenciji za medije uoči puta u Prag.

Selektor će sutra saopštiti spisak od 12 košarkaša na koje će računati na EP, pošto se ne zna hoće li Nemanja Nedović i Nemanja Bjelica moći da pomognu ekipi.

- Najvažnije je zdravlje. Igra se praktično svaki dan. Ništa se tu ne menja. Igraće 12 igrača. Korona je tu i velika, naporna sezona iza igrača. I plus pored svega su i te kvalifikacije koje su sve ekipe igrale. Ogroman napor, vrlo je čudno da to nisu bolje organizovali, povećali broj igrača za turnir. Sa naše strane gledišta, mi se još nalazimo u procesu unapređenja svega i igre i razumevanja - dodao je selektor.

- Moramo da pobeđujemo, ako treba da idemo za Berlin, što je naš cilj. Ostale ciljeve ste vi sami postavili, tako da mi ne moramo. Kroz prvu rundu u Pragu želimo da unapredimo igru, da ostanemo fizički u dobrom stanju - rekao je Pešić.

Selektor Srbije rekao je da nema nameru da eksperimentiše sa Nikolom Jokićem i Nikolom Milutinovim u istoj postavi.

- Razmišljamo o svemu. I da igramo sa tri beka. U prednosti si ako radiš svoje stvari onako kako si trenirao i ako si to doveo do perfekcije. Da je neko drugo vreme, mi bismo s aspekta nekih taktičkih zamisli igrali tako. Ali bolje da zbunimo protivnika, a ne sami sebe. Sve pripremamo koliko možemo - zaključio je Pešić.

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić izjavio je da će konačan spisak igrača na koje računa za Evropsko prvenstvo, koje se održava od 1. do 18. septembra, saopštiti sutra nakon poslednjeg treninga pred put u Prag.

Srbiju će na kontinentalnom šampionatu predstavljati 12 košarkaša, a Pešiću su trenutno na raspolaganju sledeći igrači: Vasilije Micić, Ognjen Jaramaz, Vanja Marinković, Marko Gudurić, Nemanja Nedović, Nikola Kalinić, Vladimir Lučić, Ognjen Dobrić, Dejan Davidovac, Nemanja Bjelica, NIkola Jokić, Nikola Milutinov, Marko Jagodić Kuridža, Dušan Ristić, Filip Petrušev i Boriša Simanić.

Očekuje se odluka oko Nemanje Bjelice i Nemanje Nedovića, koji imaju problema s povredama.

- Sutra ćemo saopštiti spisak, nakon narednog treninga. Svi su kandidati. Svaki trening je važan, može da dođe i do povreda. Dobri su za sada. Smirila se situacija sa povredama, naporno je prvenstvo. Igra se svaki dan. Što se tiče Bjelice i Nedovića, videćemo koliko su u stanju da pomognu ekipi i doneti odluku - izjavio je Pešić na konferenciji za medije u beogradskoj Areni.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Nikola Jokić

#Svetislav Pešić

#evropsko prvenstvo

#košarkaška reprezentacija

#spisak reprezentacije