Poslednjih godina zastupljeno je mišljenje da vrhunski sportisti previše vremena troše na treninge, a premalo na obrazovanje.

Koliko je uopšte obrazovanje važno za vrhunske sportiste? Da li im je potrebna makar srednja škola? Naravno da je obrazovanje izuzetno važno jer su sportisti idoli mladima. Ne mora uvek biti visoko, ali obrazovanje mora biti na zavidnom nivou, jer oni, poput drugi javnih ličnosti, i te kako imaju veliki uticaj na mlade.

Ipak, postoje vrhunski sportisti koji žele da se ostvare i na obrazovnom planu. Sve su to samo ljudi, koji posle sportskih karijera nastavljaju da žive običnim životom. Tako, recimo, bivši fubaler Barselone Andreas Inijesta, pored magije fudbalske igre, poseduje i fakultetsku diplomu, završio je biologiju. Iako vrhunski sportista, osvajač velikih trofeja sa Barselonom i Španijom, kao što su titula šampiona Španije, Liga šampiona ili titule evropskog i svetskog šampiona. U njegovoj riznici, uz sve medalje i trofeje, stoji i fakultetska diploma, na koju je Inijesta veoma ponosan.

Fudbaler Juventusa iz Torina Đorđo Kjelini ima pozitivni bilans u potrošnji lopti koje distribuira ka svojim saigračima, što i ne čudi jer je Đorđo diplomirani ekonomista. Bivši fudbaler Reala iz Madrida Granero ima odličan odnos sa saigračima, ali i sa protivničkim fudbalerima, što ne bi trebalo da nas čudi jer je Granero psiholog.

Fudbaler Vest Hema Anđelo Ogbona imao je ekskluzivno pravo svog trenera Slavena Bilića, inače pravnika, da argumentovano diskutuje sa deliocima pravde. Ogbona je to radio bez sankcija u vidu žutih ili crvenih kartona. Sve to ne bi trebalo da nas čudi ukoliko znamo da je Ogbona diplomirani pravnik.

Bivši fudbaler Liverpula Glen Džonson je u pripremi utakmice mogao da izračuna koliko nekom saigraču treba do lopte, na kojoj razdaljini ili pod kojim uglom saigrači da stoje u odnosu na protivnike. Ukoliko se pitate zašto, pa zato što je Glen diplomirani matematičar.

Pitanja novinara znaju da budu i te kako nezgodna, pogotovo posle teških poraza ili nestašluka van terena koje fudbaleri načine. Nije redak slučaj da fudbaleri nemaju baš dobar odnos sa novinarima. Možda se sve to promeni kada fudbaler Mančester junajteda okači kopačke o klin. Pitate se zašto? Zato što je Mata diplomirani novinar. Obično se dešava da novinari imaju svoje ljude blizu fudbalera, ali nisu ni fudbaleri baš naivni jer će uskoro imati "svog čoveka" u redovima novinara.

Fudbaleri iz svih delova sveta igraju u Evropi, svi oni donose svoje nerešene probleme država ili regiona iz kojih dolaze. Gde su građanska prava i slobode ispoštovani, gde postoji cenzura medija ili koja država klizi u diktaturu ili čak demokratiju, kao i to da li su neke geopolitičke prilike u svetu povoljne ili ne mogu vam reći bivši golman Liverpula Simon Minjole, ili desni bek Yuto Nagatomo. Da li Nagatomo igra na poziciji desnog beka zbog svojih ideoloških opredeljenja, nije baš poznato.

Vaterpolo reprezentacija Srbije niže uspehe iz godine u godinu, ali i naši vaterpolisti na privatnom planu nižu uspehe. Golman reprezentacije Branislav Mitrović poseduje diplomu ETF-a. Današnjim studentskim rečnikom moglo bi se reći da se Branislav obezbedio kad vaterpolo karijeru privede kraju, jer je diploma ETF-a izuzetno tražena na tržištu rada. Ukoliko se u toku ispitnog roka nađete na Pravnom fakultetu, nemojte se iznenaditi ukoliko sretnete još jednog vaterpolo reprezentativca Nikolu Jakšića sa indeksom u ruci.

Možda najbolji srpski sportista ikada Novak Đoković nije imao prilike da studira, ali poznata je njegova izjava da mu je to neostvarena želja. Novak je neko ko svoje ciljeve i snove ostvaruje, što nas navodi na razmišljanje da ćemo ga možda gledati u studentskoj čitaonici. To bi bilo veliko pojačanje Univerzitetu u Beogradu. Do tada navijamo za Novaka da postane najbolji teniser svih vremena.

Autor: Redportal.rs

#Sport

#iniesta

#kjelini

#mata

#minjole

#mitrović

#nagatomo

#obrazovanje

#đoković