Srbi iz regiona bez obzira na mesto rođenja igraće kao domaći igrači

Upravni odbor košarkaškog saveza Srbije je danas, 21. oktobra, održao sednicu u srpskoj "Kući košarke". Kao najvažnija odluka svakako je ukidanje košarkaškog državljanstva. Od sada će važiti nova pravila za takmičenja koja su pod okriljem krovne organizacije srpske košarke.

- Na predlog predsednika Nebojše Čovića je ukinuto košarkaško državljanstvo i to znači da će svaki mladi košarkaš i košarkašica iz regiona, koji imaju srpsko državljanstvo, bez obzira na mesto rođenja, moći da igraju u srpskim klubovima kao domaći igrači - navodi se u saopštenju i dodaje se da se očekuje da se to potvrdi na sednici Skupštine KSS.

Uz to se dodaje i da su usvojene izmene i dopune Pravilnika o radu KSS i da je doneta odluka o davanju saglasnosti za vanrednu reviziju poslovanja KSS. 

- Dejan Đokić imenovan je za stručnog saradnika za mušku košarku za region Beograd. Doneta je odluka o kupovini aparata za fizikalnu terapiju, kao i odluka o formiranju Izborne komisije za sprovođenje procedure kandidovanja i izbora za članove organa KSS za period od 2024. do 2028. godine i imenovanje njenih članova - piše u saopštenju.

Potvrđene su i nove promene, Nebojša Čović imenovan je za člana Izvršnog odbora OKS u ime KSS umesto Predraga Danilovića, Nenad Krstić zamenio je Dragana Tarlaća kao člana Programske komisije OKS. Jasmina Juras imenovana je za nacionalnog FIBA instruktora umesto Dragane Nešković, a Boris Žnidarec za predsednika Komisije za takmičenje KSS umesto Branka Lozanova.

Takođe su donete odluke o pokriću troškova službenih lica (sudija i delegata) za utakmice Juniorske lige Srbije, Kadetske lige Srbije i Ženske kadetske lige Srbije, kao i za Finalne turnire Kvalitetnih liga KSS I RKS u sezoni 2024/2025 i o isplati donacije regionalnim košarkaškim savezima, kao i odluka o prioritetnom suđenju.

Utvrđen je Predlog izmena i dopuna Registracionog pravilnika KSSi usvojena Uputstva za postupanje sudija i delegata na košarkaškim utakmicama.

Autor: mondo.rs