Sestre koje se bave nutricionizmom nam u intervjuu za Redportal.rs otkrivaju koja je idealna dnevna rutina svake osobe i kako se odreći slatkiša 🏋🏻‍♀️🍽🍫

Biljana i Katarina Popović su sestre i mlade uspešne nutricionistkinje koje su odmalena razvile ljubav prema kuvanju i zdravom načinu života. 👩🏻‍🍳🍵🍒

One danas vredno rade i pomažu klijentima da očuvaju svoje zdravlje i da im zdrava ishrana postane svakodnevni način života, a da se isto tako ne odriču slatkih zadovoljstava. 😊

U intervjuu za Redportal.rs Nutritionists sisters nam, između ostalog, otkrivaju šta je njihova prednost u odnosu na druge nutricioniste, koliko je dobar cheat day, kako se odreći slatkiša i koje su to top 3 namirnice zbog kojih nas neće gristi savest. 🤔

Kako se stvorila ljubav prema kulinarstvu i zdravom načinu života? 👩🏻‍🍳🥗🍗

Još kao deca uz majku i bake smo zavolele kuvanje. Vremenom smo shvatile da je hrana neizbežna u svim segmentima naših života. Hrana je dom, prijatelji, ljubav, praznici, radost 🥰. Ipak, pogrešno shvatamo hranu, zloupotrebljavamo je, preterujemo ili čak previše ograničavamo.
Svako ima neki odnos prema hrani, bilo da je to zdrava ili neka druga. Kako nam je bilo nezamislivo da se odreknemo svih tih ukusa svog detinjstva, tako smo odlučile da, uz male korekcije tradicionalnih receptura, nastavimo da uživamo u njima bez posledica.

Koji je bio vaš poziv da se bavite nutricionizmom? 🤔🍏

Prvenstveno želja i potreba da se svakom pojedincu približi bitnost izbora namirica i njihova priprema kada je u pitanju zdravlje.
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Nutritionist World (@nutritionists.sisters)

IZVOR: IG / @nutritionists.sisters

Šta smatrate vašom prednošću u ovom poslu u odnosu na druge? 👩🏻‍💻👩🏻‍💻

Ono što nas izdvaja od većine naših kolega jeste što se planovi ishrane rade na osnovu kvantno rezonantne magnetne analize organizma klijenta, što nam upravo omogućava da režim ishrane bude koncipiran na taj način kako bi se prisutni deficiti vitamina, minerala, aminokiselina, kao i odstupanja na nivou digestivnog trakta, nadokandili.
Takođe, trudimo se da kroz svoje recepture u planovima ishrane, uz minimalne korekcije u pripremi jela, pokažemo klijentima da tradicionalna jela ne moraju da budu isključena iz konzumacije ☝🏻.

Šta je to magnetno kvantna analiza organizma i kako nam može pomoći u očuvanju zdravlja? 🧐

Mi prvenstveno koristimo magnetnu kvantnu analizu organizma zarad detaljnije izrade plana ishrane. Magnetno kvantna analiza organizma omogućava da se bez vađenja krvi, zračenja i niza drugih ispitivanja dobije kompletna analiza organizma klijenta, te samim tim predstavlja idealan vid prevencije. Magnetno kvantna analiza organizma radi na nivou ispitivanja same ćelije, prilikom čega se uviđa svako odstupanje na njenom nivou.
Magnetnom kvantnom analizom imamo uvid u kardiovaskularni sistem, digestivni trakt, respiratorni sistem, vitamine, minerale, aminokiseline, kao i još drugih 28 parametara. Po završetku magnetno kvantne rezonatne analize prelazimo u izradu individualnog plana ishrane kako bi se svi prisutni deficiti nadoknadili.
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Nutritionist World (@nutritionists.sisters)

IZVOR: IG / @nutritionists.sisters

Ukoliko smo na režimu, da li telo prašta malo oduška i cheat day? 😅

Naša lična preporuka jeste da to pre bude cheat meal, nego cheat day. Takođe, mi prve svojim klijentima nakon određenog vremenskog perioda preporučujemo cheat meal kako bi na taj način zadovoljili svoju potrebu za određenim namirnicama, ali takođe i kako bi osetili sve komponente koje ulaze u sastav namirnice i izgradili stabilnost kada je režim ishrane u pitanju.
Prvenstveno, jer režim ishrane treba da postane nečija svakodnevica, ne kraći period funkcionisanja. Cheat day, iliti ceo dan odstupanja od plana ishrane, nije preporučljiv jer prvenstveno taj dan možete uneti daleko veću količinu kalorija, samim tim i prostih šećera, koji svojim sagorevanjem dovode do naglog skoka insulina u krvi. On daljim sagorevanjem dovodi do naglog pada energije i ponovne potrebe za istim visokokalorijskim unosom.
Osim toga, kao posledica se javlja nelagodnost u digestivnom traktu, kao što je nadutost. Iako cheat day može pružiti privremeno zadovoljstvo, takođe može uticati na raspoloženje i nivo energije, potencijalno dovođenje do osećaja tromosti ili krivice.

Po vašem mišljenju, koliko izbor hrane utiče na mentalno zdravlje? 🤔

Izuzetno. Konzumacija uravnotežene ishrane bogate hranljivim materijama (omega 3 masnim kiselinama, vitaminima, mineralima, aminokiselinama) podržava zdravlje mozga i pozitivno utiče na raspoloženje. Dok sa druge strane, neizostavna komunikaciona mreža između creva – mozga, ukoliko je poljuljana usled neadekvatne ishrane, može dovesti do pojave depresije i anksioznosti.
Takođe, hronične upale, često izazvane ishranom bogatom prerađenim namirnicama, prostim šećerima i nezdravim mastima, povezane su sa povećanim rizikom od depresije i drugih poremećaja mentalnog zdravlja. Konzumiranje antiinflamatorne dijete bogate voćem, povrćem, integralnim žitaricama i zdravim mastima može pomoći u smanjenju upale i podržavati mentalno blagostanje.

Recept za mršavljenje? 😁

Univerzalni recept za mršavljenje ne postoji. Potrebna je prvenstveno kontinuiranost u promeni režima ishrane, jer ništa preko noći ne može da se postigne. Takođe, kako biste bili zadovoljni sobom i rezulatima, potrebno je izaći iz zone komfora u kojoj se svi ponekad nalazimo.
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Nutritionist World (@nutritionists.sisters)

IZVOR: IG / @nutritionists.sisters

Kako se odreći slatkiša? 😫

Zašto se odreći slatkiša? Svima nam je ponekada potrebna slatka nota ukusa. Potrebno je samo da ne preterujemo u njihovom unosu, a postoji i mnogo recepata zdravih slatkiša koje možete u slatkim krizama konzumirati bez griže savesti.

Idealna dnevna rutina svake osobe je? 🤸🏻‍♀️🤸🏻‍♂️

Kako smo svi individua za sebe i imamo drugačiji tok dnevnog ritma, teško je reći šta je idealno. Ono što bi svako negde trebalo da ima na umu jeste da, kada je hrana u pitanju, bira namirnice od kojih će imati adekvatnu količinu energije dovoljnu za ceo dan, ali i da ima na umu našu narodnu poslovicu –Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, večeraj kao siromah. Da u toku dana ukrade za sebe sat vremena za neku laganiju šetnju ili fizičku aktivnost koja mu odgovara. I da vreme pre spavanja provede uz neku knjigu ,a ne uz telefon. 😊

Šta je važnije: redovan san, zdrava ishrana ili fizička aktivnost? 😵

Jedno bez drugog, nažalost, ne ide, i sve je podjednako važno za adekvatno funkcionisanje. 😊 Ako nemamo kvalitetan san, ne možemo imati dovoljnu količinu energije da preguramo ceo dan. Sa manjkom energije, organizam nam traži da unosimo prerađene namirnice, bogate prostim šećerima i lošim mastima, što nam dalje formira neprijatan osećaj u digestivnom traktu i otežava bavljenje fizičkom aktivnosti.
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Nutritionist World (@nutritionists.sisters)

IZVOR: IG / @nutritionists.sisters

Top 3 zdrave namirnice za doručak/ručak/večeru? 

Avokado, jaja, tofu sir. 🙋🏻‍♀️

Top 3 namirnice zbog kojih nas neće gristi savest? 😅

Isti odgovor kao za prethodno pitanje. 🤗

Vaše omiljene 3 nezdrave namirnice (ukoliko postoje)? 😁

Iskrene da budemo, vremenom smo našle adekvatne zamene za sve nezdrave namirnice koje su nas nekad ranije privlačile. Ali moramo priznati da na putovanjima rado volimo da probamo sladoled, jer svaki nosi neki svoj lični pečat tog mesta u kom se nađemo.
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Nutritionist World (@nutritionists.sisters)

IZVOR: IG / @nutritionists.sisters

Pica ili kobasica? 🍕🌭

Pica – uz minimalne korekcije može se napraviti i zdravija varijanta koju možete jesti bez griže savesti. 😊

Viski ili koka-kola? 🥃🥤

Pre smo za neko vino. 😊

Poruka za čitaoce Red portala? 💕

Izađite iz zone komfora i uradite nesto za sebe. Ne vezujte promene samo za vama bitne datume, neka vam već to postane svakodnevica. 😊 Za promenu nikada nije bolje vreme nego SAD. 💪🏻

Autor: redportal.rs