Tejlor NAJVIŠE zagađuje okolinu letovima ☝🛫

Dve klimatske aktivistkinje pokreta Just Stop Oil uhapšene su nakon što su na privatnom aerodromu narandžastom bojom ofarbale nasumično dva aviona. One su tvrdile da je tu nekoliko sati ranije sleteo avion pevačice Tejlor Svift. 🛫

Prema pisanju britanskog Telegrafa, koje prenosi Euronews Srbija, one su upale na aerodrom Stansted u Londonu tokom ranih jutarnjih sati i poprskale dva aviona narandžastim sprejom. 🟠

Iz pokreta Just Stop Oil poručili su da milijarderi privatnim avionima uništavaju klimu i životnu sredinu i da zahtevaju da sledeća britanska vlada potpiše pravno obavezujući sporazum o ukidanju fosilnih goriva do 2030. godine.

Njihova današnja akcija izazvala je brojne kritike, kao i ona od prethodnog dana kada su bojom u prahu posuli neke od kamenih blokova u drevnom istorijskom spomeniku Stounhendž.

Inače, pre dve godine britanska agencija za digitalni marketing Yard procenila je da je tokom 2022. privatni avion Tejlor Svift emitovao 8.300 tona ugljenika tokom 380 sati leta, što poznatu pevačicu stavlja na prvo mesto liste slavnih ličnosti koje najviše zagađuju okolinu.

Neslavni rekord Svift je oborila još pre početka svoje planetarno popularne Eras turneje, što znači da je kasnije verovatno letela još više. 

U 2022. imala je 170 letova i provela 22.923 minuta u vazduhu - odnosno 15,9 dana. 

Borci za očuvanje životne sredine tvrde da glavni problem sa vazdušnim saobraćajem predstavljaju vlasnici privatnih aviona koji su najveći emiteri štetnih gasova po putniku. Takođe, to je posebno popularan način putovanja među slavnim ličnostima koje se često odlučuju za letove na neverovatno kratkim relacijama, umesto da izaberu neku ekološki prihvatljiviju alternativu, kako piše Euronews Srbija, prenosi 021.rs.

Foto: Twitter.com

Autor: 021.rs