Pomalo jeziv status majke sa srpske antivakserske grupe 👇

U grupi posvećenoj antivakserima majka je napisala kako su MMR vakcine užasne, te da bi se pre odrekla obrazovanja deteta, nego dopustila da se ono vakciniše, piše Telegraf.

Antivakseri svakodnevno objavljuju neverovatne teorije i sulude savete kako da roditelji izbegnu vakcinaciju dece, a jedna majka u grupi posvećenoj protivnicima cepiva navela je da bi pre dete ostavila neškolovano, nego ga odvela na vakcinaciju! 👇

- MMR vakcine su užasne i oštećuju decu. Nikada ne bih dala svom detetu da je primi pa makar ne išlo u školu. Škola je danas i onako s**nje, više ćete dete naučiti kod kuće nego što će ono u školi. A tamo mogu još i da ga prebiju i ubiju

Podsetimo, ova grupa je prepoznatljiva po sumanutim idejama roditelja koji se zalažu za prestanak vakcinacije dece, a skoro smo pisali i o savetima za čišćenje dece od vakcina.

Najgori slučaj malih boginja koji Srbija pamti je malena Nađa Petrović koja je preminula sa svega 3 godine. Devojčica je imala autoimunu bolest, te nije smela da primi MMR vakcinu. Njena majka Dragana i dan danas apeluje na sve roditelje da vakcinišu decu i sačuvaj njihov, ali i tuđi život.

Sve veći broj obolelih malih boginja u Srbiji, pedijatri češljaju vakcinalne kartone. Do 27. februara u Srbiji je prijavljen 21 slučaj malih boginja, od kojih je 17 potvrđeno u Torlaku, dok su ostali porodični kontakti laboratorijski potvrđenih slučajeva. Mеđu оbоlеlimа је 6. dеcе uzrаstа оd 3 dо 5 gоdinа, оd kојih је pеtоrо bilо nеvаkcinisаnо, а јеdnо је primilо 1 dоzu vакcinе sа kоmpоnеntоm prоtiv mоrbilа, 8 nеvаkcinisаnih оsоbа uzrаstа оd 8 dо 23 gоdinе, 1 pоtpunо vаkcinisаnа оsоbа uzrаstа 16 gоdinа, као i 6 оsоbа stаriјih оd 40 gоdinа nеpоznаtоg vаkcinаlnоg stаtusа. Kоmpliкаciја u vidu upаlе plućа bilа је prisutnа kоd trоје оbоlеlih.

Zbog ponovne pojave velikog kašlja i malih boginja, pedijatrima u domovima zdravlja naložena je vanredna revizija vakcinalnih kartona.

Kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje Batut, najbolja preventiva malih boginja jeste MMR vakcina. Tоkоm 2020. i 2021. gоdinе u Srbiјi su rеgistrоvаnе nајnižе vrеdnоsti оbuhvаtа MMR vаkcinоm u pоslеdnjih 20 gоdinа. Оbuhvаt оvоm vакcinоm u drugој gоdini živоtа u 2020. gоdini iznоsiо је 78,1%, а u 2021. gоdini svеgа 74,8 odsto. Оbuhvаt drugоm dоzоm, prе upisа u 1. rаzrеd оsnоvnе šкоlе, u 2021. gоdini iznоsiо је 85,8 odsto.

Autor: Telegraf.rs