Susedna ostrva sa različitim datumom 🤔

Samoa i Američka Samoa, dve bratske zemlje smeštene u tihom okeanu, dele zajedničku istoriju i kulturu, ali su podeljene datumskom granicom koja označava jedan od najneobičnijih fenomena u svetu.

Oba arhipelaga su smeštena u istom regionu, ali pripadaju različitim kolonijalnim silama i imaju različite političke uredbe. Samoa je nezavisna država, dok je Američka Samoa teritorija Sjedinjenih Američkih Država.

Najveća razlika između ova dva entiteta leži u činjenici da Samoa sledi datumske standarde zapada, dok je Američka Samoa ostala privržena tradicionalnom načinu merenja vremena i kalendarskim sistemima koji su u skladu sa svojom kulturom.

Datumskom granicom koja deli ove dve teritorije, vreme se menja za 24 sata. To znači da ako pređete iz jedne zemlje u drugu, možete putovati unazad ili unapred u vremenu za jedan dan.

Iako su ove dve zemlje podeljene granicom, njihova veza je snažna. Deljenje kulture, tradicije i jezika prevazilazi administrativne granice. Običaji kao što su porodična okupljanja, muzika i ples, te tradicionalna ishrana, čine srž identiteta obe zajednice.

Samoa i Američka Samoa, uprkos svojim političkim razlikama, ostaju blisko povezane kroz svoju zajedničku istoriju i kulturno nasleđe.

Autor: Balša Stupar