Otkriveno zbog čega se to praktikuje

Za mnoge putnike je putovanje avionom jedno od najuzbudljivijih iskustava u životu., osećaj letenja pruža određenu dozu uzbuđenja, a pogledi koji pucaju iz vazduha na mekane bele oblake zaista su impresivni i svako bi ih trebao doživeti barem jednom u životu, prenosi b92.net.

Naravno, ako nema strah od letenja! Međutim, i u tom slučaju postoje brojni saveti i trikovi kako ga pobediti i uživati u toj, kako mnogi kažu, neverovatnoj slobodi.

Vazdušni promet je u poslednjih nekoliko godina u potpunosti promenjen zbog niskotarifnih kompanija koje nude pristupačne karte, pa sve više ljudi putuje avionom, ali jedno pitanje često muči i najiskusnije putnike: zašto stjuardese prigušuju svetla tokom poletanja i sletanja aviona?

Prigušivanje svetla u avionu događa se samo kada je sumrak, svitanje ili je napolju potpuni mrak.

Ovo je sigurnosna mera, a služi kako bi se osiguralo da su vam oči dovoljno prilagođene mraku da vidite podna svetla koja vas vode na sigurno duž prolaza u slučaju nesreće ili hitne evakuacije. Dakle, ako putnici i posada moraju brzo da deluju u hitnim slučajevima, njihove će se oči brže prilagoditi na prigušena svetla i smanjenu vidljivost u kabini.

Našim očima treba između deset i 30 minuta da se potpuno prilagode tamnom okruženju, piše Conde Nast Traveler, a to znači da prigušivanje svetla može pomoći očima da se unapred prilagode na slabiju svetlost.

A ako je noć kada se svi iznenada moraju evakuisati, tih nekoliko sekundi koje su potrebne da se vaše oči prilagode na uslove slabog osvetljenja dragocene su i mogu biti od velike važnosti za siguran izlazak iz aviona.

Autor: putnikofer.hr / b92.net