Odgovor na ovo pitanje dali su nam stručnjaci 👇

Plave zone u svetu su 5 regiona sa najvećom koncentracijom 100-godišnjaka, a istraživači su pretraživali ove zajednice u potrazi za tajnama kako da žive duže. U tih 5 regiona spadaju Nikoja u Kostariki, Ikarija u Grčkoj, Sardinija u Italiji, Loma Linda u Kaliforniji i Okinava u Japanu.

Iako svi ovi regioni imaju jedinstvenu ishranu zasnovanu na pristupu i lokalnoj kuhinji, među svima njima postoje zajedničke tačke iz kojih možemo naučiti, piše Eat This Not That.

KAFA ☕

Prvo na listi je omiljeno piće mnogih - kafa. U predelima plave zone kafa je neizostavan deo dnevne rutine. Istraživanja su pokazala da kafa može imati brojne zdravstvene prednosti, uključujući poboljšanje kognitivnog zdravlja, smanjenje rizika od bolesti povezanih sa uzrastom, kao što su Parkinsonova bolest i demencija, kao i pozitivan efekat na gubitak težine i smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2. Važno je napomenuti da ove prednosti dolaze od same crne kafe, bez dodavanja šećera ili mleka.

Foto: Unsplash.com/Jessica Lewis

ČAJ 🍵

Svi stanovnici plavih zona redovno piju čaj. Zeleni čaj je posebno popularan zbog svojih brojnih zdravstvenih prednosti, uključujući podržavanje metabolizma, snižavanje holesterola i sprečavanje određenih vrsta raka. Istraživanja su takođe pokazala da redovno konzumiranje čaja može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i doprineti dugovečnosti.

Foto: Shutterstock

CRVENO VINO 🍷

Na Sardiniji većina ljudi svakodnevno konzumira umerene količine crnog vina. Ovo vino sadrži antioksidante poznate kao polifenoli, koji štite krvne sudove od oštećenja i pomažu u snižavanju LDL holesterola. Važno je napomenuti da se umerenost u konzumiranju crnog vina kombinuje sa uravnoteženom ishranom i fizičkom aktivnošću kako bi se postigao pozitivan efekat na zdravlje srca.

Foto: Pixabay.com/MichaelKoll

Autor: Krstarica.com/Redportal.rs