Budite pažljivi sa pripremom ovih čajeva ☝

Obaratite posebnu pažnju prilikom pripreme čaja koja će vam pomoći da očuvate njegove blagodeti i ukus. Često smo skloni tome da čaj pripremamo sa ključalom vodom, ali stručnjaci ističu da ova praksa može imati negativne posledice po kvalitet napitka.

Ključala voda može dovesti do oksidacije i gubitka određenih aroma koje čaj nosi sa sobom. Takođe, visoka temperatura može oštetiti denaturisati određene sastojke u čaju, smanjujući njegova lekovita svojstva. Stoga se preporučuje korišćenje vode koja je zagrejana do određene temperature, optimalne za svaki tip čaja specifično.

Zeleni čaj, na primer, najbolje je pripremati sa vodom temperature oko 80 stepeni Celzijusa, dok crni čaj može podneti nešto višu temperaturu, do 90 stepeni. Ovaj jednostavan pristup pripremi čaja omogućava vam da uživate u svim njegovim ukusima i blagodetima, čuvajući istovremeno i vaše zdravlje.

Čaj od nane, sa svojim osvežavajućim ukusom, najbolje dolazi do izražaja kada se priprema pažljivo odabrane temperature od oko 80 stepeni. Slično tome, čaj od kamilice, poznat po svojim antistresnim i umirujućim svojstvima, zadržava svoju blagotvornu moć kada se voda zagrije do optimalne temperature koja je za nekoliko stepeni niža od one za čaj od nane, a čak se može pripremiti i sa vrelom vodom sa slavine.

Uživanje u ovim čajevima pripremljenim na pravi način pruža ne samo trenutak opuštanja, već i očuvanje svih korisnih svojstava koje ovi biljni napici donose.

Autor: Balša Stupar