Stimulisanje sopstvenih erogenih zona je verovatno drevna zabava koja se prenosila na sve grupe primata od ranog zajedničkog pretka

Osim što pruža sjajan osećaj, masturbacija takođe može pomoći u zaštiti od polno prenosivih infekcija ispiranjem genitalnog trakta, barem kod muških primata, pokazuju nova istraživanja.

- Otkrili smo da je masturbacija drevna osobina u redu primata - objasnila je Matilda Brindl, antropolog sa Univerzitetskog koledža u Londonu, i njene kolege u svojoj studiji, u kojoj su sakupili najveću ikada bazu podataka o primerima masturbacije 105 primata. vrste.

Već je poznato da je masturbacija široko rasprostranjena kod sisara i drugih životinja poput ptica. Dok su neki primati poznati po svojim navikama "samododirivanja", bonobi koriste međusobnu masturbaciju kao deo svog društvenog repertoara, a makaki su uhvaćeni na licu mesta sa seksualnim igračkama, dok druge vrste izgledaju manje sklone. Pošto se primeri masturbacije mogu naći u celom evolucionom stablu primata, stimulisanje sopstvenih erogenih zona je verovatno drevna zabava koja se prenosila na sve grupe primata od ranog zajedničkog pretka. Ali kada su tarsieri veličine teniske loptice krenuli drugačijim evolutivnim putem od majmuna, masturbacija je postala češća kod nekih vrsta nego kod drugih, objašnjavaju Brindl i tim.

- Masturbacija se takođe često gubila u sistemima parenja sa jednim muškarcem, ali skoro nikada u sistemima parenja sa više muškaraca - objašnjavaju istraživači.

Ovo sugeriše da masturbacija može na neki način povećati šanse za oplodnju u takmičarskim seksualnim scenarijima. Iako još nije jasno kako, jedna teorija kaže da može poboljšati kvalitet ejakulacije tako što će prvo izbaciti "ustajalu" spermu.

Ali tim je pronašao "snažne dokaze koevolucije između masturbacije i pojave patogena kod muškaraca", ukazujući na sekundarnu teoriju zašto je masturbacija uobičajena - da bi se iz genitalnog trakta izbacili mikroorganizmi koji izazivaju bolesti. Masturbacija je takođe češća kod mužjaka većih vrsta primata koji ne mogu oralno da dodiruju svoje genitalije.

- Masturbacija se gubila veoma velikom brzinom kada su patogeni bili odsutni, ali skoro nikada kada su bili prisutni - primećuju Brindl i njene kolege u svom radu.

Ako se masturbacija javlja uglavnom pre seksa, to bi sugerisalo da poboljšava mušku plodnost, dok posle seksa može ukazivati da je to prevencija polno prenosivih infekcija. Studija iz 2010. o afričkim vevericama koje se bave postseksualnom masturbacijom došla je do sličnog zaključka.

Međutim, nijedan od ovih trendova nije primećen u podacima o masturbaciji ženskih primata. Ali to ne znači nužno da masturbacija ne služi nekoj vrsti fitnesa.

- Važno je napomenuti da u našoj bazi podataka ima mnogo manje izveštaja o masturbaciji kod primata. To je delimično zato što žensko uzbuđenje i masturbacija mogu biti manje primetni od muškaraca, ali to takođe znači da u biološkim naukama nedostaje informacija o ženskom seksualnom ponašanju i morfologiji - ističu Brindl i tim.

Autor: redportal.rs