Napravićete ga sami, i to bez muke

Ovaj sir će vas oduševiti jer se jednostavno pravi, ukusan je i uvek ćete imati svoj, domaći sir.

Sastojci:

mleko i to 2 litre, sa većim procentom masnoće

60 ml sirćeta

so, po ukusu

Priprema:

Mleko sipajte u šerpu. Stavite da se kuva i dodajte soli po ukusu. Povremeno promešajte. Mleko ne sme da prokuljča, pa pred ključanje ugasite šporet. Zatim dodajte sirće i promešajte. Ostavite nekoliko minuta da odstoji.

Na drugu šerpu stavite cediljku i preko nje gazu. Polako sipajte sir, pa procedite. Skupite gazu, pa okrenite, a zatim uz pomoć tanjira procedite.

Na kraju stavite tanjir preko gaze i preko tanjira nešto teško. Ostavite sir da odstoji sat vremena i spreman je. Možete ga čuvati u surutki.

Autor: redportal.rs