Šta je glavni razlog?

Pre oko 66 miliona godina, katastrofalan događaj, verovatno udar asteroida, izazvao je masovno izumiranje koje je zbrisalo oko 75% svih vrsta na Zemlji, uključujući većinu dinosaurusa. Ipak, ptice, koje su evolutivno blisko povezane sa nekim dinosaurima, uspele su da prežive. Pitanje zašto su ptice opstale dok su veliki dinosaurusi izumrli, intrigira naučnike.

Jedan od ključnih faktora za opstanak ptica bila je njihova manja veličina. Veliki dinosaurusi zahtevali su ogromne količine hrane, dok su ptice, sa svojim manjim telima i bržim metabolizmom, mogle preživeti na ograničenim resursima tokom perioda posle katastrofe, kada su zalihe hrane bile izuzetno oskudne.

Takođe, ptice su imale evolutivne prednosti u prilagođavanju. Njihova sposobnost letenja omogućila im je da se brzo premeste u različite sredine, bežeći od neposrednih opasnosti i pronalazeći nova staništa. Njihov kljun, kao multifunkcionalni alat, olakšao je ishranu u različitim uslovima.

Druga teorija sugeriše da su neke ptice, pre svega one koje su mogle kopati i skrivati se, bile u stanju da izbegnu najgore posledice ekoloških poremećaja izazvanih udarom asteroida. Ovo im je dalo vremena da se prilagode na promene u klimi i dostupnim resursima.

Dinosaurusi nisu imali ove adaptivne prednosti. Njihov veliki broj je izumro, dok su ptice, kao njihovi evolucioni potomci, nastavile da se razvijaju, postajući jedna od najuspešnijih grupa životinja danas.

Autor: Balša Stupar