Predsednik Oracle napravio najveći uspeh do sada

Oracle-ova najbolja nedelja na berzi od 2021. godine povećala je neto vrednost predsednika Larija Elisona, nakratko je pretkao Džef Bezosa po bogatstvu u petak i postao druga najbogatija osoba na svetu.

Elisonova neto vrednost dostigla je 208,4 milijarde dolara ubrzo nakon otvaranja tržišta, a zatim je pala na 197 milijardi dolara, prema Forbsovoj listi milijardera u realnom vremenu. Bezos, koji je godinama osvajao titulu druge najbogatije osobe na svetu, vredi 204 milijarde dolara. Samo TeslaIzvršni direktor Elon Musk, sa 252 milijarde dolara, trenutno je iznad njega.

Akcije Oracle-a su u petak lagano poskupele na 162,03 dolara nakon što je prodavac baze podataka povećao svoje smernice o prihodima za fiskalnu 2026. i izdao ružičastu prognozu sve do fiskalne 2029. Kompanija je objavila podatke o prihodima koji gledaju u budućnost na svojoj godišnjoj CloudVorld konferenciji u Las Vegasu.

Akcije su ojačale 11% u utorak nakon što je kompanija objavila kvartalne rezultate koji su nadmašili očekivanja. Akcije Oracle-a nastavljaju da dostižu nove maksimume i sada su porasle za oko 54% ​​ove godine, iza samo proizvođača čipova veštačke inteligencije Nvidia — porast od 141% — među tehnološkim akcijama sa velikim kapitalom.

Elison, koji je suosnivač kompanije Oracle 1977. godine, bio je najveći korisnik ovog procvata. On je vlasnik oko 40% otvorenih akcija, što ga čini najvećim zainteresovanim stranama kompanije. Oživljavanje njegove kompanije poslednjih godina podstaknuto je njenom poboljšanom pozicijom u infrastrukturi oblaka i sve većim usvajanjem njenih baza podataka u oblaku.

Bezos (60) i Elison (80) bore se za titulu druge najbogatije osobe na svetu tri dana nakon što su njihove kompanije sklopile novo partnerstvo. U ponedeljak je Oracle rekao da će njegov softver baze podataka postati dostupan korisnicima AVS-a za korišćenje na vrhu Oracle hardvera koji se nalazi unutar Amazonovih centara podataka.

Tokom prošle godine, Oracle je takođe uspostavio slična partnerstva sa Microsoftomi Google, druge dve vodeće kompanije za infrastrukturu u oblaku. Elison je rekao analitičarima na ovonedeljnom pozivu za zaradu da je Oracle sada na prvom mestu u oblaku i tradicionalnim centrima podataka.

- Sa Oracle Database-om je neverovatno važno da može da pokreće AVS, Microsoft i Google“, rekao je Elison tokom poziva. „To će apsolutno ubrzati rast baze podataka u javnom oblaku. Ali očekujemo da će privatni oblaci znatno nadmašiti javne oblake jer kompanije odluče da ne žele – žele Oracle Cloud iza svog zaštitnog zida, u svom centru podataka, bez suseda.

Autor: blic.rs