Kao i kitove i velike jesetre 🐳🐠

Kada je kralj Čarls III nasledio tron od kraljice Elizabete II 2022. godine, on je dobio pravo da traži vlasništvo nad bilo kojim neobeleženim životinjama koji se nalaze u otvorenim vodama na javnom zemljištu. Ispostavilo se, međutim, da je to daleko od jedinog neobičnog dela njegovog nasleđa koji se odnosi na životinje.

Da biste saznali o čemu se radi, vratimo se u Englesku iz 14. veka – tačnije u 1322. godinu, za vreme vladavine kralja Edvarda II. Iako je ovo vreme prvenstveno obeleženo sukobima među engleskim plemićima, ono takođe dovodi do zakona koji i danas važi.

Prema Engleskoj baštini, statut, poznat kao Prerogativa Regis, glasi:

Kralj će imati u celom Kraljevstvu kitove i velike jesetre uhvaćene u moru ili negde drugde u Carstvu.

U to vreme, kitovi i jesetre su pravili prilično vredan ulov, i dobro, kralj nije mogao da dozvoli da ih neko dobije.

Kao takav, svaki ulov takozvane kraljevske ribe morao je da se ponudi kralju, kazna za to nije poznata, ali s obzirom da je reč o srednjovekovnoj Engleskoj o kojoj govorimo, ne možemo da zamislimo da je to bila posebno prijatno.

Zakon i danas važi, a za kraljevsku ribu se smatraju svi kitovi, morske pliskavice, delfini i jesetre pronađeni u vodama Ujedinjenog Kraljevstva. Dakle, da, tehnički kralj Čarls III ima pravo da traži vlasništvo nad bilo kojim od tih stvorenja. Imajući to u vidu, iako kralj Čarls III tehnički ima istorijsko pravo na ove morske životinje, u stvarnosti, one su zaštićene zakonima o očuvanju i ne smatraju se ličnim vlasništvom monarha.

Štaviše, čini se da to nije statut koji bi danas članovi kraljevske porodice verovatno shvatili posebno ozbiljno (iako su pokušaji da se on ukine bili neuspešni), ako je incident iz 2004. godine, kada je kraljica Elizabeta II bila na prestolu, bilo šta da prođe.

Kako je tada izvestio Bi-Bi-Si njuz, ribara koji je ulovio jesetru kod obale Velsa policija je istražila nakon što se ispostavilo da je riba prodata na aukciji za 650 funti (853 dolara) – uprkos tome što je zaštićena pod UK zakon.

To je bio pravi problem u ovom slučaju. Kruna nije delovala previše uznemireno oko drugog, srednjovekovnog zakona koji je prekršen.

- Faks je poslat u Bakingemsku palatu i prilično brzo je stigao povratni faks u kojem se kaže da ribar može slobodno da raspolaže njime kako želi - rekla je portparolka obalske straže Svonsija.

Autor: redportal.rs