Na svedočenje je pozvano skoro 3.000 ljudi 🤯

Vijetnamska preduzetnica i milijarderka Trong Mi Lan (67),u četvrtak je osuđena na smrtnu kaznu tokom najvećeg suđenja koje se desilo u ovoj zemlji, zbog prevare koju je počinila, a u kojoj je zaradila 44 milijarde dolara. 🤑

Na svedočenje je pozvano skoro 3.000 ljudi, u suđenju je učestvovalo 10 državnih tužitelja i oko 200 advokata, dokazi su bili u 104 kutije težine 6 tona, a uz Truong Mi Lan koja je negirala sve optužbe, bilo je optuženo i još 85 osoba.

Osuđena je jer je podigla 44 milijarde dolara u kreditima od Saigon Commercial banke tokom 11 godina, a tužitelji veruju da oko 27 milijardi dolara možda nikad neće biti vraćeno. Trong dolazi iz kinesko-vijetnamske obitelji s kojom je živela na području Ho Chi Minh Cityja i radila kao prodavačica na štandovima na pijaci, prodavajući kozmetiku sa svojom majkom, piše Avaz.

Nakon što je Komunistička partija 1986. godine uvela razdoblje ekonomske reforme, poznato kao Doi Moi, počela je kupovati zemlju i nekretnine. Do 1990-ih, bila je vlasnica mnogobrojnih hotela i restorana. Dvadeset godina kasnije, proslavila se kao poznata preduzetnica zbog čega joj je bilo dopušteno organizovati spajanje triju manjih banaka koje nisu imale novca u jednu od najvećih banaka u zemlji Saigon Commercial.

Autor: Avaz