Njegova ćerka želi da odgovorni budu izvedeni pred lice pravde 👇

Kineske vlasti istražuju slučaj starijeg čoveka koji je preminuo 13 dana nakon što mu je vađena 23 zuba i ubačeno 12 implantata istog dana u stomatološkoj klinici.

Gospođa Šu, stanovnica grada Jongkang, u kineskoj provinciji Džeđang, nedavno je podnela žalbu Opštinskom zdravstvenom birou protiv lokalne stomatološke klinike nakon smrti njenog oca. Žena je iznela dokaze da je njenom roditelju izvađena 23 zuba i ugrađeno 12 novih zuba u jednoj sesiji, što je, kako tvrdi, izazvalo njegovu preranu smrt 13 dana kasnije. Gospođa Šu je rekla vlastima da je njen otac patio od mučnih bolova tokom poslednjih 13 dana svog života, pre nego što je 28. avgusta doživeo fatalni srčani udar. Sada žena želi da odgovorni budu izvedeni pred lice pravde.

Foto: Oddity/Skrinšot

Prema obrascu pristanka pacijenta, otac gospođe Šu je u stvari izvadio 23 prirodna zuba pre nego što mu je izbušeno 12 rupa u lobanji i donjoj čeljusti kako bi mu se ugradili novi zubi. Sve ovo je urađeno u jednom danu, što je značilo da je morao da izdrži nezamislive bolove nakon što je anestezija prestala. Iako se broj vađenja čini malo prevelikim za jednu seansu, portparol klinike na kojoj je obavljen zahvat rekao je da broj zuba koji se mogu izvaditi u jednom trenutku treba da odredi lekar lično.

Prema evidenciji stomatološke bolnice Devei, 23 vađenja je izvršio lekar po imenu Juan, čija specijalnost uključuje lečenje kanala korena, uklanjanje impaktiranih umnjaka i pune proteze. Iako trenutno ne postoji poseban propis o broju zuba koji se vade u jednoj sesiji, klinika i lekar moraju uzeti u obzir pacijentovu toleranciju na bol i rizik od infekcije.

Foto: Oddity/Skrinšot

- Što više zuba izvadite, to je veći odgovor na bol pacijenta i veća je verovatnoća postoperativne infekcije - rekao je za The Paper Ksiang Guolin, direktor Centra za oralnu medicinu četvrte bolnice Vuhan.

Istraga o ovom slučaju je trenutno u toku, ali je predstavnik Opštinskog zavoda za zdravstvo rekao novinarima da bi dokazivanje uzročnosti moglo biti teško, s obzirom da je smrt muškarca nastupila 13 dana nakon sporne procedure.

Autor: redportal.rs