U pitanju je krečnjak pa ga voda trajno oštećuje 👇

Vlasti u Španiji istražuju 39-godišnjeg muškarca nakon što je otkriveno da je, u potrazi za uzbudljivim fotografijama za društvene mreže, polio vodom pećinske slike stare 6.000 godina, uzrokujući njihovo oštećenje.

Agenti iz Službe za zaštitu prirode Španske civilne garde (SEPRONA) pokrenuli su istragu u maju, nakon što su naišli na slike na Fejsbuku. U objavama se pominje da su snimljeni u Sijera Sur de Jaen, planinskom lancu u južnoj Španiji koji je zaštićen registrom baštine zemlje.

- Fotografije pokazuju da je voda prolivena na pećinske slike, kvaseći ih kako bi se bolje videle i uhvatila jasnija slika - navodi Guardia Civil u izjavi koju je dao za CNN.

Iako je to čoveku dalo jasniji pogled na slike za njegov Facebook profil, verovatno je da niko drugi neće moći ponovo da vidi slike kakve su bile.

Sedimentne stene koje se nalaze u ovom konkretnom delu Sijera Sur de Jaen su krečnjak, koji je rastvorljiv u vodi; soli unutar njih bi u početku bile rastvorene u vodi, pre nego što bi formirale koru kada bi na kraju isparila. Ta kora, rekla je Guardia Civil, može da izazove nepopravljivu štetu.

Protiv čoveka se sada vodi istraga za zločine protiv istorijskog nasleđa, u skladu sa zakonima utvrđenim u španskom ustavu da bi se zaštitilo nasleđe zemlje za buduće generacije.

Autor: redportal.rs