Ovo nije jedina opasnost koja preti turistima 👇

Petoro posetilaca je slučajno upalo sa svojim SUV vozilom u Semi-Centennial Geiser - vruće, kiselo jezero koje se nalazi u blizini planine Roaring Mountain, između Mammoth Hot Springs i Norris Junction.

Gejzir je bio neaktivan od 1922. godine, kada je doživeo seriju erupcija toliko silovitih da je voda navodno izbačena više od 91 metra u vazduh. Ipak, upasti u nju ne bi bilo prijatno iskustvo: sa temperaturom vode od oko 105 stepeni Farenhajta (41 stepen Celzijusa) i pH tek nešto iznad 3, to bi bilo više slično skakanju u vruću kadu punu sirćeta. 🫨

Automobil je bio potpuno potopljen ispod oko 2,74 metra ove vrele, kisele vode, rekli su zvaničnici parka u saopštenju objavljenom u petak. Srećom, svih 5 putnika u vozilu uspeli su sami da izađu i odvezeni su kolima hitne pomoći u obližnju bolnicu sa povredama koje nisu opasne po život.

Put u blizini nesreće je narednog dana privremeno bio zatvoren kako bi se izvukao automobil, koji je izvađen uz pomoć lokalnih preduzeća. Ponovo je otvoren posle oko 2 sata.

Nisu objavljeni detalji o umešanim ljudima, a incident je trenutno pod istragom vlasti parka. U međuvremenu, izjava podseća turiste da budu informisani o trenutnim uslovima na putevima i molimo vas da ostanite bezbedni.

A sa više od 10.000 hidrotermalnih obeležja u parku više nego bilo gde drugde na Zemlji taj savet je uvek dobrodošao. Naravno, voda nije jedina opasnost u Jeloustonu: samo ove nedelje, park je povećao opasnost od požara na visoku, što znači da su požari verovatni i da ih je teško kontrolisati. 🔥

Autor: redportal.rs