Festival će se i ove godine održati u podgrađu Petrovaradinske tvrđave ☝️

Festival uličnih svirača – Gradić fest i ove godine biće održan u podgrađu Petrovaradinske tvrđave od 29. do 31. avgusta. Umetnici različitih profila, muzičari, akrobate, performeri nastupiće na brojnim punktovima 24. izdanja festivala.

Iz Hrvatske stiže IDEM, solo projekat Antuna Alekse, tromboniste bendova Porto Morto, JeboTon Ansambl, kao i gitariste i pevača benda Trophy Jump. Zagrebačku scenu predstaviće i disko pop bend Ki Klop čiji su nastupi opisani kao kombinacija koncerta, dramskog performansa i klupsko-plesnog doživljaja, kao i solo muzičar Vlado Remeš, poznat kao VOADO.

Beogradsku scenu predstaviće Džipsii, koji je postigao uspeh i vidljivost u muzičkoj industriji spojem andergraund i pop zvukova.

Mlada kantautorka ZHIVA svoj samostalan iskorak na domaćoj sceni napravila je objavljivanjem debi albuma Preterujem u novembru 2023, za Glitch Records. Uz njih nastupiće i novosadski bend Josip A Lisac, Škofja Loka i Maršali iz Bečeja.

Na ulicama Gradića iščekujemo i predstavu Dobro jutro slovenačkog uličnog teatra u izvedbi Andreja Tomša i Luke Piletiča.

Ove godine lokalnu, novosadsku scenu kroz skladan spoj rokenrola, regea, domaće etno muzike i mnoštva drugih pravaca predstaviće originalni bend Tehacerosi. Uz njih nastupiće rep muzičar Menace i indi alternativni rok bend Hydrogen sa čak dva nova letnja singla.

Beogradski izvođači i ove godine čine značajni deo programa. Na uličnim punktovima festivala nastupiće novi darkvejv/sint pop duo Neoneboder, nagrađeni kantautor Stefan Bogosavljević – Bora i ulični umetnik koji nastupa od svoje devetnaeste godine – Vladimir Tričković i svoje kompozicije izvodi na ulicama širom Evrope.

Na ulicama Gradića nastupiće i zrenjaninski pop-rok bend Uroš i Nejaki, kikindski duo L&A Jazzical kao i Mitar Zorić koji dolazi iz Niša. Sa ulica inostranih gradova, pravo u Gradić stiže Dejanie iz Makedonije, holandski bluz sastav Underdog, rok bend iz Tuzle pod nazivom s-alt i zagrebački bend Grozni gadovi, čija muzika skreće pažnju na probleme u svetu o kojima se retko govori.

Džez muzika na Festivalu uličnih svirača

Od džez sastava, ove godine slušaćemo kvartet ukrajinskog saksofoniste Maxa Kochetova i trio poznatog džezera Vlade Maričića koji će izvesti numere sa svog najnovijeg albuma. Iz Slovenije dolazi trio saksofoniste Jura Pukla, čija je muzika spoj džeza, moderne klasike i popularnih muzičkih žanrova. Na ovogodišnjem festivalu nastupiće i četvoročlani sastav iz Novog Sada – Dragons Fuel; trubač, fliglhornista i kompozitor Ivan Radivojević koji će se publici predstaviti sa svojim kvartetom. Iz Italije nam stiže duvački džez-fank ansambl Basterdjazz.

Festival uličnih svirača – Gradić fest 2024. organizuje Umetnička asocijacija“Inbox” iz Novog Sada, uz pokroviteljstvo Grada Novog Sada i Ministarstvakulture Republike Srbije.

Autor: redportal.rs