Prethodni dizajni su koristili grafitne pločice koje su omogućavale stabilne duže reakcije.

Nuklearna fuzija ima potencijal da isporuči ogromnu količinu energije. Mnogi izazovi u stvaranju stabilne reakcije fuzije se prevazilaze, ali postoje i druga tehnička pitanja koja zahtevaju rešenja. Jedan od njih je zaštita reaktora od fuzione plazme. Sada je postavljen novi rekord za tokamak obložen volframom. Tokamak je mašina za proizvodnju toroidalnog magnetskog polja za razgraničenje plazme. 

U tokamacima, fuzionim reaktorima u obliku krofne, plazma se zagreva na milione stepeni. Plazma treba da bude mnogo toplija od centra Sunca jer je pritisak u našim reaktorima mnogo niži. Ali morate da držite plazmu u sebi, i tu se dolazi do pitanja zaštite.

U pitanju je volframovo okruženje u stabilnom tokamaku. Njegov akronim je WEST jer je W hemijski simbol za volfram (TEST bi funkcionisao kao i naziv eksperimentalnog reaktora). WEST je dostigao 50 miliona °C (90 miliona °F) za rekordnih 6 minuta. U reaktore je ubrizgano neverovatnih 1,15 gigadžula energije (oko energije jake munje). To je bilo 15 odsto više energije i dvostruko veća gustina od prethodnih testova.

- Moramo da isporučimo novi izvor energije, a izvor treba da bude kontinuiran i stalan - rekao je u saopštenju Ksavije Litodon, naučnik CEA i predsedavajući CICLOP-a. CEA je francuska Komisija za alternativnu energiju i atomsku energiju, i zajedno sa Laboratorijom za fiziku plazme Prinstona radi na programu fuzije CICLOP – Koordinacija o međunarodnim izazovima dugotrajnog rada.

Dokument sa rezultatima stiže u narednim nedeljama, ali objavljeni podaci su uzbudljivi jer pokazuju da mogući put napretka za fuziju pokazuje očekivano obećanje.

- Ovo su divni rezultati. Došli smo do stacionarnog režima uprkos tome što smo bili u izazovnom okruženju zbog ovog zida od volframa - dodao je Litaudon.

Prethodni dizajni su koristili grafitne pločice koje su omogućavale stabilne duže reakcije. Grafit je samo sloj ugljenika. Lakše je manipulisati i integrisati se sa sistemom, ali možda nije pogodan za velike reaktore jer zarobljavaju gorivo.

Volfram, s druge strane, zadržava manje goriva, kao i poseduje druga važna svojstva koja ga čine razumnim izborom. Ali ako čak i malo volframa uđe u plazmu, moglo bi da ohladi reakciju do tačke da više nema fuzije. Dakle, okruženje treba dobro razumeti.

- Okruženje od volframovog zida je daleko izazovnije od korišćenja ugljenika. Ovo je, jednostavno, razlika između pokušaja da zgrabite svoje mače kod kuće i pokušaja da pomazite najluđeg lava - objasnio je Luis Delgado-Aparicio, šef naprednih projekata PPPL-a.

Inovativna dijagnostika je korišćena za merenje plazme tokom testa, na načine koji ranije nisu rađeni. Prikazujući ne samo odlične rezultate tokamaka obloženog volframom, već i alate za posmatranje koji se sada mogu primeniti na druge eksperimentalne reaktore širom sveta.

Autor: redportal.rs