Proleće je stiglo na Mars 🌌

Orbiter Evropske svemirske agencije (ESA) EkoMars Trace Gas Orbiter uočio je znakove pauka sa Marsa.

Slike, napravljene iz južnog polarnog regiona Crvene planete, pokazuju kako izgledaju džinovski pauci na površini planete. Nisu, naravno, ali su karakteristike stvorene u ledu dok se zima na Marsu pretvara u marsovo proleće.

- Ove male, tamne crte nastaju kada prolećno sunce padne na slojeve ugljen-dioksida taloženog tokom mračnih zimskih meseci. Sunčeva svetlost uzrokuje da se led ugljen-dioksida na dnu sloja pretvori u gas, koji se kasnije nagomilava i probija kroz ploče leda iznad. Gas se oslobađa u marsovsko proleće, vukući tamni materijal na površinu dok ide i razbija se slojevi leda debljine do jednog metra - objašnjava ESA.

Kako gas izlazi, potiskujući prašinu i pesak dok ide, stvara džinovske fontane koje zatim padaju nazad na planetu. Dok se taloži, stvara tamne mrlje koje se vide na slici, između 45 metara i 1 kilometar u prečniku.

Fenomen viđenja poznatih obrazaca u objektima naziva se pareidolija. U smislu naše evolucije, logično je da uočimo obrasce koji bi mogli biti opasni za nas (npr. zmija ili medved) što je pre moguće. Zato vidimo lica tamo gde i ne postoje.

IZVOR: YT / IFLScience

Autor: redportal.rs