U dubokom okeanu preovlađuju crvene i crne životinje 🐟🐠🐡

Na pitanje Koje je boje tvoja krv? većina bi odgovorila da je crvene. I u pravu ste, većinu vremena. Pod određenim okolnostima, kao što je u dubini okeana, može izgledati zeleno. Razlog za ovo je isti razlog kao i zašto su ribe duboko u zoni sumraka okeana razvile crvenu boju.

Zahvaljujući roniocu koji je ugrizao Morajevu jegulju na oko 20 metara ispod okeana, dobili smo uvid u to.

IZVOR: YT / Aquatic Apes 

Razlog zašto se to dešava je sasvim jednostavan. Bilo koji predmet koji vidimo je zato što se svetlost reflektovala od njega i u naše oči. Crveni objekti izgledaju crveni jer apsorbuju druge spektre svetlosti, reflektujući crvenu svetlost.

Ipak, stvarnost je malo drugačija, sa objektima koji uglavnom reflektuju opseg talasnih dužina svetlosti. Krv apsorbuje većinu boja i odbija pozadinsko svetlo uglavnom u crvenom spektru. Međutim, on takođe reflektuje mnogo manju količinu zelene i plave svetlosti.

U međuvremenu, voda izgleda da je blago plava zbog upijanja puno svetlosti u crvenim talasnim dužinama. Ako uđete dovoljno duboko, apsorbuje se dovoljno crvenog svetla da se samo zeleno svetlo reflektuje nazad na vaše oči (ili opremu za snimanje) tako da ga doživljavate kao zeleno-plavu boju.

Pošto se crvena svetlost tako dobro apsorbuje u vodi, mnoge ribe koje žive na dubinama su crvene.

- Na dubini ove životinje nisu vidljive. Crne životinje apsorbuju sve dostupne boje svetlosti, a crvene životinje takođe izgledaju crne jer nema crvene svetlosti koja bi se reflektovala i njihova tela apsorbuju sve druge dostupne talasne dužine svetlosti. Tako u dubokom okeanu preovlađuju crvene i crne životinje - objašnjava Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA).

IZVOR: YT / Tim Powell

Autor: redportal.rs