Kada pogledate mužjake i ženke anakonde, ne biste pomislili da su to ista životinja, a kamoli ista vrsta - rekao je Fraj.

Amazonska prašuma je domaćin najveće i najteže (iako ne i najduže) vrste zmija na Zemlji. U pitanju su zelene anakonde. Međutim, ono što se smatralo da je jedna vrsta koja pokriva ogromno područje sada je otkriveno kao 2, uz malu pomoć Vila Smita i prateće ekipe dokumentarca.

Profesor Brajan Fraj sa Univerziteta Kvinslend preduzima dugoročnu studiju efekata bušenja nafte u Amazonu u saradnji sa domorodačkim narodom Vaorani.

- Kada pogledate mužjake i ženke anakonde, ne biste pomislili da su to ista životinja, a kamoli ista vrsta - rekao je Fraj za IFLScience. Anakonde koje narastu preko 5 metara u dužinu su sve ženke. Mužjaci su upola manji i vitkiji.

- Kao vrhunski predatori, anakonde su posebno podložne degradaciji staništa. Ne samo da pate od oštećenja staništa, već su i pod velikim uticajem štete na njihovoj bazi plena. Tim je zaključio da bi upoređivanjem koncentracija teških metala među polovima mogli otkriti posledice izlivanja nafte u ekosistem - pišu Fraj i njegove kolege u novom radu.

Fraj je bio vođa naučnog tima za amazonski deo dokumentarnog filma National Geographica Pole to Pole sa Vilom Smitom. Ovo je donelo resurse istraživanju anakonde za koje je Fraj rekao da je daleko iznad onoga na šta je navikao, uključujući pomoć samog Smita, koji nije imao problema sa ulaskom u vodu i pomaganjem u hvatanju anakondi.

Tim je saznao da mužjaci imaju 1.000 odsto više olova i kadmijuma u ​​svojim telima od ženki, odražavajući način na koji se ovi elementi infiltriraju u vodeni ekosistem i probijaju se uz lanac ishrane.

U procesu najobimnijeg uzorkovanja anakonde ikada sprovedenog, primetili su da su zelene anakonde Ekvadora veće od onih u Brazilu.

- Pronašli smo jedan koji je bio 6,3 metra, što je blizu zvaničnog rekorda - rekao je Fraj. Međutim, meštani koji su radili sa timom tvrdili su da su videli jedan koji bi, na osnovu veličine čeljusti, bio dugačak 7,5 metara.

Dalja istraga je otkrila da se veća vrsta nalazi i u Kolumbiji i Venecueli, zbog čega je dobila naziv severna zelena anakonda (Eunectes akaiima), dok će postojeća vrsta E. murinus biti preimenovana u južna zelena anakonda. Oni žive u različitim rečnim slivovima, nakon geografske podele koja je počela pre 10 miliona godina, a koja se ogleda u podelama vrsta među mnogim drugim amazonskim životinjama.

Fraj je priznao da je tužno što se 2 vrste uklanjaju iz evidencije, ali je dodao:

- Moramo biti nepristrasni i pustiti genetiku da ispriča priču, moramo biti dosledni da bismo održali kredibilitet nauke.

Suprotno pričama, nije poznato da nijedna anakonda jede ljude, ali Fraj je rekao da će ponekad ubiti one koje doživljavaju kao pretnju, tako da hvatanje primeraka nije posao koji treba da radi sam.

Ovo otkriće predstavlja jednu od najvećih novih vrsta identifikovanih u ovom veku, iako je zasjenjeno dokazom o drugoj vrsti afričkog slona.

- Obično ako želite da otkrijete novu vrstu, idete na male - rekao je Fraj za IFLScience.

Studija je objavljena u otvorenom pristupu u časopisu MDPI Diversity.

Autor: redportal.rs